Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Γερμανία «κλείνει» τα μάτια σε ακόμη ένα έγκλημα των Ναζί

Η Γερμανία «κλείνει» τα μάτια σε ακόμη ένα έγκλημα των Ναζί

Η σφαγή της Σαντ’ Άννα Ντι Στατσέμα είναι για την Ιταλία ό,τι η σφαγή του Διστόμου για την Ελλάδα. Είναι μια από τις πιο βάρβαρες, τις πιο απάνθρωπες ομαδικές εκτελέσεις του Β’ Παγκοσμίου πόλεμου.

Σαντ’ Άννα Ντι Στατσέμα και Δίστομο έχουν ακόμη ένα κοινό σημείο: ψάχνουν δικαίωση αλλά η Γερμανία τους την αρνείται.

Στις 12 Αυγούστου του 1944, δυνάμεις των SS μπήκαν στο χωριό Σαντ’ ‘Αννα Ντι Στατσέμα, κοντά στην πόλη Λούκα, στην περιφέρεια της Τοσκάνης, και άρχισαν να εκτελούν αδιάκριτα, όλο τον άμαχο πληθυσμό που εντόπιζαν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, αφού μεγάλο μέρος των ενήλικων ανδρών είχε κρυφτεί στα κοντινά δάση.

Οι νεκροί έφτασαν τους 560. Ανάμεσά τους 100 παιδιά. Η ναζιστική θηριωδία, δεν είχε τελειώσει. Οι Ναζί ήρθαν αντιμέτωποι με καθολικούς ιερείς, έγκυες γυναίκες και οκτώ αδελφάκια και την μητέρα τους. Τους σκότωσαν χωρίς δισταγμό. Πριν εγκαταλείψουν το χωριό, οι γερμανικές δυνάμεις αποφάσισαν να κάψουν όλα τα πτώματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η εισαγγελία της Στουτγάρδης αποφάνθηκε ότι τα άτομα που η ιταλική δικαιοσύνη θεωρεί υπεύθυνα για τη σφαγή αυτή (17, εκ τω οποίων οκτώ πρώην SS που βρίσκονται στη ζωή) δε μπορούν να κριθούν από γερμανικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, δεν υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι οι εν λόγω πρώην στρατιωτικοί, συμμετείχαν στην σφαγή, δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για αντίποινα και ούτε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Η ετυμηγορία της ιταλικής δικαιοσύνης, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική. Η στρατιωτική εισαγγελία της Λα Σπέτσια (κοντά στην Γένοβα) το 2005 καταδίκασε σε ισόβια τα εν λόγω πρώην SS, ζητώντας και την έκδοσή τους από την Γερμανία. Αίτημα που δεν έγινε δεκτό, ενώ δεν δόθηκε απάντηση ούτε στο ιταλικό αίτημα να εκτίσουν την συγκεκριμένη ποινή οι υπεύθυνοι, σε γερμανικό σωφρονιστικό ίδρυμα.

Η απόφαση της εισαγγελίας της Λα Σπέτσια επικυρώθηκε και από τον Άρειο Πάγο της Ρώμης. Σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη «η σφαγή της Σαντ’ Άννα Ντι Στατσέμα, ήταν μια καθαρή πράξη τρομοκρατίας, με στόχο τη διακοπή κάθε επαφής του πληθυσμού με τις ομάδες ανταρτών -Παρτιτζάνι- που βρίσκονταν στην περιοχή.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Rai, το βράδυ της Δευτέρας, ένας από τους επιζήσαντες, αποκάλυψε πως θα επιστρέψει το μετάλλιο τιμής που του έχει δοθεί από την Γερμανία, διότι, μετά από αυτή την απόφαση, δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την χώρα αυτή.

Ο δήμαρχος της Σαντ΄ Άννα Ντι Στατσέμα, Μικέλε Σιλικάνι, δήλωσε ότι έχει μείνει άναυδος, «από την στιγμή, μάλιστα, που ένας από τους οκτώ πρώην SS, δεν δίστασε να παραδεχθεί τις τρομερές ευθύνες του, προσθέτοντας ότι εξετέλεσε τις γυναίκες και τα παιδιά, σαν να επρόκειτο για μεγάλους άνδρες».

Σειρά βουλευτών και γερουσιαστών του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» τόνισε, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, να απευθυνθεί απευθείας στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκλε, για να «ξανανοίξει» άμεσα η υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι μόνο το Δίστομο-Μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο από τη γερμανική κατοχή

Γερμανός πρόεδρος: Αισθάνομαι απύθμενη ντροπή για τις σφαγές των ναζί

Το ΥΠΟΙΚ αναζητά το ποσό των γερμανικών αποζημιώσεων – Υπολογίζεται στα 7,5 δισ

Απίστευτο! Ο ανιψιός του Χίτλερ ζητούσε απεγνωσμένα να πολεμήσει εναντίον των ναζί!

Το 4ο Ράϊχ σχεδιαζόταν από το 1943! – Μια έρευνα σοκ στο παρελθόν που ίσως εξηγεί πολλά

Συνελήφθη ο πιο καταζητούμενος Ναζί εγκληματίας πολέμου

Νέο-ναζί σκορπά το θάνατο – Πέντε τα θύματα, μεταξύ τους ένα νήπιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε