Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

“Η Παρασκευή της Αναχώρησης” – Πάνω από 1 εκατ. θα διαδηλώσουν και σήμερα

REUTERS
REUTERS
Βαπτίστηκε ως η “Παρασκευή της Αναχώρησης” και οι Αιγύπτιοι περιμένουν πως ο Μουμπάρακ σήμερα θα φύγει από την χώρα. Έτσι θα βγουν για άλλη μια μέρα στους δρόμους ενώ περιμένουν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες στις διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου φοβάται πως αν φύγει τώρα στην χώρα θα επικρατήσει το χάος. Όμως μάλλον ο ίδιος δεν βλέπει τι γίνεται στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Φαίνεται πως ο ίδιος κωφεύει στα όσα οι πολίτες του ζητάνε.
 
Με συνέντευξή του, που μεταδόθηκε αργά χθες βράδυ, τόνισε ότι “εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει το χάος, τοιουτοτρόπως”.
 
13 νεκροί και πάνω από 1600 οι τραυματίες. Αυτό μάλλον δεν είναι χάος. Ίσως ο ίδιος να περιμένει περισσότερους νεκρούς για να φύγει από την χώρα. Όμως και αν φύγει ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει την εξουσία; Μα φυσικά ο εκλεκτός της Αμερικής. Εδώ τα ονόματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει παρά τα σενάρια που ακούγονται.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της Πέμπτης, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα συζητάει με Αιγύπτιους αξιωματούχους την προοπτική άμεσης παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Η πρόταση προβλέπει ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν,που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ, που βασίζεται σε πηγές τόσο της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και σε Άραβες διπλωμάτες.
 
Και ενώ ο ίδιος ο Μουμπάρακ προβληματίζεται αν θα φύγει οι Αιγύπτιοι του ετοιμάζουν σήμερα την μεγάλη του αποχώρηση. “Η Παρασκευή της Αναχώρησης” όπως την αποκαλούν. Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες θα βγουν και σήμερα στους δρόμους για να… αποχαιρετίσουν όπως λένε τον Αιγύπτιο πρόεδρο.
 
Στους δρόμους θα βγουν όμως και οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ και οι αρχές φοβούνται πως τα πράγματα θα ξεφύγουν όπως έγινε τις τελευταίες 48 ώρες.
 
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ, είπε στον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν θα πρέπει να παρεμποδίσουν τις ειρηνικές πορείες. Οι οργανωτές των διαδηλώσεων, που αποκαλούν τους εαυτούς των, η Γενιά της Επανάστασης, ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσουν πάνω από 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους του Καΐρου.
 
 
Η CIA γνώριζε αλλά ο Ομπάμα αδιαφόρησε
 
Η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ομπάμα, για την εσωτερική αστάθεια στην Αίγυπτο, στα τέλη του 2010, αλλά δεν είχε προβλέψει την αιτία που θα πυροδοτούσε το φυτίλι της εξέγερσης, ανέφερε την Πέμπτη κορυφαία αξιωματούχος της CIA.
 
Η Στέφανι Ο’Σάλιβαν, που διορίστηκε Α’ Αναπληρωτής Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τών ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι η υπηρεσία της είχε προειδοποιήσει για την αστάθεια, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
 
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην επιτροπή ακρόασης της Γερουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης των νέων καθηκόντων της, όταν ρωτήθηκε, πότε η CIA προειδοποίησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την καρέκλα της εξουσίας του Αιγύπτιο προέδρου Μουμπάρακ.
 
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με δηλώσεις της την Πέμπτη, καταδίκασε με έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και διαδηλωτών στην Αίγυπτο, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ θα πρέπει, άμεσα, να ξεκινήσει συνομιλίες για την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
 
” Παρότρυνα, την κυβέρνηση και μία ευρεία και αξιόπιστη αντιπροσωπία από στελέχη, της Αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών αλλά και πολιτικών παρατάξεων, να ξεκινήσουν άμεσα υπεύθυνες διαπραγματεύσεις, για την ειρηνική και ομαλή αλλαγή στην εξουσία ” είπε η Χίλαρι Κλίντον.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε