Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Η Πιονγιάνγκ διακόπτει κάθε σχέση με τη Σεούλ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στα άκρα οδηγούνται οι –ήδη τεταμένες- σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Η πρώτη αποφάσισε να διακόψει κάθε επικοινωνία με τη Σεούλ.

Τύμπανα πολέμου ηχούν ήδη στην κορεατική χερσόνησο, καθώς από το πρωί οι δυνάμεις της Πιονγιάνγκ έχουν τεθεί σε πολεμικό συναγερμό, ενώ η Νότια Κορέα από κοινού με τις ΗΠΑ, πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις. Επόμενο… βήμα στην πολεμική σκακιέρα ήταν η απόφαση της Βόρειας Κορέας να διακόψει όλες τις σχέσεις της με τη Νότια Κορέα, όπως και την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έχει ζητήσει την τιμωρία της Βόρειας Κορέας για τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου και το θάνατο 46 ναυτών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πρόκειται για τη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων 10 ετών. Η Σεούλ απείλησε με μέτρα, η Πιονγιανγκ με καθολικό πόλεμο.

Οι ανησυχίες για πολεμική σύρραξη στην κορεατική χερσόνησο προκαλεί τριγμούς στα χρηματιστήρια, με πρώτο θύμα τον Νικκέι.

«Παράξενη» χαρακτήρισε την απόφαση της Βόρειας Κορέας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κράουλι. Έκρινε δε ότι αντιβαίνει προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον του λαού της. «Η Νότιος Κορέα είναι μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες στον κόσμο. Η Βόρειος Κορέα είναι μία από τις πιο αδύναμες οικονομίες ακόμη και με δική της παραδοχή. 

Είναι ανίκανη να φροντίσει τους πολίτες της, είναι ανίκανη να θρέψει τους πολίτες της. Δεν μπορώ να φαντασθώ ένα μέτρο που να είναι πιο αλυσιτελές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τα συμφέροντα της Βορείου Κορέας από την διακοπή των περαιτέρω σχέσεων με τη Νότιο Κορέα», τόνισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε