Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Τουρκία ανακοίνωσε “έρευνες στη Μεσόγειο μαζί με Αίγυπτο”!

Η ανακοίνωση γίνεται λίγη ώρα μετά από τη δημοσιοποίηση της αλλαγής της αμερικανικής στάσης στο θέμα των ερευνών και προκαλεί πλέον μεγάλη ανησυχία σε Λευκωσία και Αθήνα.

Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ότι ξεκινά σύντομα έρευνες, μαζί με την Αίγυπτο!

Και όλα αυτά λίγες ώρες αφού οι ΗΠΑ ουσιαστικά έσπευσαν να “επιβραβεύσουν” την τακτική των τελευταίων ημερών που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για το “οικόπεδο 12”.

Οι εξελίξεις έρχονται καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός περιοδεύει σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη.

ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΕΝΕ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την Ενέργεια, στη διαπραγματευτική διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόσω η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της, παρεμβάλλοντας εμπόδια στην Κύπρο σχετικά με ενεργειακά θέματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινή είδηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, ότι υπήρξε δήλωση-σύσταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και να ανοίξει το κεφάλαιο Ενέργεια προς διαπραγμάτευση, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι τα θέματα του ανοίγματος κεφαλαίων είναι στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο και αποφασίζει.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, ο “Όμηρος” -η πλατφόρμα-γεωτρύπανο Νoble Ηomer Ferrington- ξεκίνησε αργά με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο “Αφροδίτη”.

Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η μετακίνηση του γεωτρύπανου γίνεται ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης.

Αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της ημέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Επιβράβευση” του Ερντογάν για τις απειλές από ΗΠΑ!

ΗΠΑ: Mη δυσαρεστήσουν τους Τούρκους – ‘Iσες αποστάσεις για το οικόπεδο 12

Ερντογάν: Το παιδί του λαού που θέλει να γίνει το αστέρι της Μ. Ανατολής

Ευθύτατη απειλή Ερντογάν εναντίον Κύπρου-Ισραήλ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε