Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Άψυχα κορμιά, ουρλιαχτά παιδιών και φωνές για βοήθεια στα νερά της Λαμπεντούζα (video)

Άψυχα κορμιά, ουρλιαχτά παιδιών και φωνές για βοήθεια στα νερά της Λαμπεντούζα (video)

Τις προσπάθειες των διασωστών και τις δραματικές στιγμές μεταναστών που παλεύουν για τη ζωή τους, παρουσιάζει ντοκιμαντέρ που αποτελείται από μία σειρά από βίντεο που έχουν καταγράψει τα μέλη του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την τηλεόραση της Rai και την εφημερίδα Corriere della Sera.

Οι μαρτυρίες των διασωστών συγκλονίζουν και οι περιγραφές τους είναι ανατριχιαστικές.

«Κάτω από το νερό περνάει ένα πτώμα, σχεδόν γυμνό. Η θάλασσα του έχει πάρει ακόμα και τα ρούχα και από τις εικόνες δεν είναι κατανοητό αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. Μετά φαίνεται ένα αγόρι που ουρλιάζει, δε θέλει να αφήσει το άψυχο κορμί, γραπώνεται από αυτό σαν να πρόκειται για σχεδία, ενώ για εμάς το σώμα αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το θάνατο. Για το παιδί, όμως, αυτό αποτελεί τη ζωή και ίσως πρόκειται για τον πατέρα ή τη μητέρα του. Οι ναυτικοί του φωνάζουν να το αφήσει, εκείνο, όμως, δε θέλει. Τότε το πιάνουν από τα χέρια και το μεταφέρουν στο σκάφος. Εκείνο κλαίει με απόγνωση, ενώ στο πλάνο το άψυχο κορμί σιγά σιγά εξαφανίζεται», αναφέρει το δημοσίευμα της Corriere della Sera για το ντοκιμαντέρ.

«Problem my friend. Please, please my son. I can’t swim, I can’t swim, please», λένε με όσες λέξεις στα αγγλικά γνωρίζουν οι μισοβυθισμένοι άνθρωποι στο πλήρωμα του πολεμικού ναυτικού.

«Ένα κοριτσάκι, ένα κοριτσάκι. Γρήγορα, γρήγορα», ακούγεται η φωνή ενός διασώστη, ενώ το μικρό παιδί συγκλονίζει με τη σπαρακτική φωνή του.

Για να περιγράψει τις δραματικές στιγμές της διάσωσης, η υπολογαχός Κάτια Πελεγκρίνο του πλοίου Λίμπρα του πολεμικού ναυτικού, μιλάει στην κάμερα λέγοντας με συγκίνηση ότι οι σκηνές που ζει σχεδόν καθημερινά την ακολουθούν κάθε στιγμή της ημέρας.

«Θυμάμαι τα παιδιά που κοιμόντουσαν στη θάλασσα και ο δύτης τα μετέφερε στο σκάφος, αλλά για να κάνω χώρο για τους ζωντανούς τα εγκατέλειπα και πάλι στη θάλασσα», «Αναγκάστηκα να τους αφήσω στη θάλασσα και ήταν σαν να άφηνα εκεί ένα κομμάτι της καρδιάς μου», «Την επόμενη ημέρα σκέφτεσαι όσα συνέβησαν και ξυπνούν μέσα στο μυαλό σου τα τέρατα», «Αλλαξαν οι προτεραιότητές μου, όταν πήγα σπίτι και αγκάλιασα την κόρη μου, Μπάρμπαρα, κατάλαβα πόσο τυχερή είναι η κόρη μου», είναι μόνο μερικές από τις μαρτυρίες όσων ρισκάρουν τη ζωή τους για να χαρίσουν ζωή στους ανθρώπους που απεγνωσμένα ζητούν μία δεύτερη ευκαιρία, μακριά από πολέμους, συγκρούσεις και φτώχεια.

Το ντοκιμαντέρ «Η επιλογή της Κάτια – 80 μίλια νότια της Λαμπεντούζα», θα μεταδίδεται καθημερινά από την ερχόμενη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της Corriere della Sera και θα αφηγείται τις δραματικές υποθέσεις διάσωσης μεταναστών και την ιστορία της Κάτια Πελεγκρίνο.

ΠΗΓΗ: Corriere della Sera

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιταλία: Από την έναρξη της επιχείρησης Mare Nostrum έχασαν την ζωή τους 499 μετανάστες

Τρίτο ναυάγιο μέσα σε 72 ώρες! – Έξι νεκροί μέχρι στιγμής

Τραγωδία στην Ιταλία: 18 νεκροί μετανάστες νότια της Λαμπεντούζα

Πάνω από 1.000 μετανάστες σώθηκαν ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε