Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ιβάνκα Τραμπ: Σάλος με την επιχείρηση της

Ιβάνκα Τραμπ

– Σχεδόν ακατόρθωτο έχει γίνει το να ανακαλύψει κάποιος με ποιες Κινεζικές εταιρείες συνεργάζεται η Ιβάνκα Τραμπ
– Οι πληροφορίες που είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας στο παρελθόν ξαφνικά εξαφανίστηκαν
– Εκφράζονται φόβοι ότι ξένες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν επιχειρηματικούς δεσμούς με το εμπορικό της σήμα για να επηρεάσουν τον Λευκό Οίκο
– Υπάρχουν υποψίες ότι η εταιρεία της θα μπορούσε να κερδίσει από ξένες κρατικές επιδοτήσεις

Δεν είναι μυστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύματος της Ιβάνκα Τραμπ προέρχεται από την Κίνα. Αλλά ακριβώς ποιες κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν και εξάγουν τις τσάντες, τα παπούτσια και τα ρούχα της είναι ένα μυστήριο. Μυστήριο που δείχνει πιο σύνθετο από ποτέ, σύμφωνα με έρευνα της Associated Press.

Ιβάνκα Τραμπ: Μπήκε στον Λευκό Οίκο και εξαφανίστηκαν τα πάντα

Μάλιστα, από τότε που η Ιβάνκα Τραμπ ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο στον Λευκό Οίκο έχει γίνει πιο δύσκολο να βρεθούν πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες που εισάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ.

Ιβάνκα Τραμπ Ιβάνκα Τραμπ

Οι πληροφορίες που κάποτε βγήκαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούσαν στοιχεία του εμπορίου ξαφνικά εξαφανίστηκαν. Αφήνοντας άγνωστες τις ταυτότητες των εταιρειών που συμμετέχουν στο 90% των αποστολών.

Ακόμη λιγότερα είναι γνωστά για τους κατασκευαστές της εταιρείας της Ιβάνκα Τραμπ. Εκπρόσωποί της αρνούνται να αποκαλύψουν το παραμικρό. 

Οι σχέσεις με την Κίνα

Μάλιστα, κρατούν τόσο κρυφά τα χαρτιά τους που δεν είναι σαφές το ποια είναι η εταιρεία της Ιβάνκα Τραμπ που δραστηριοποιείται στην Κίνα. Στο μεταξύ τόσο η Ιβάνκα Τραμπ όσο και ο σύζυγος της Τζάρεντ Κάσνερ, έχουν αναδειχθεί ως σημαντικοί “αγωγοί” για κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

Πως η εταιρεία θα μπορούσε να κάνει κουμάντο στον Λευκό Οίκο

Το γεγονός πως τα στοιχεία για την εταιρεία της Ιβάνκα Τραμπ παραμένουν μυστικά δημιουργεί υποψίες για το πώς όλο αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει της ΗΠΑ και τις σχέσεις με την Κίνα.

Ειδικοί, εκφράζουν φόβους ότι ξένες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν επιχειρηματικούς δεσμούς με το εμπορικό της σήμα για να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τον Λευκό Οίκο.

Ιβάνκα Τραμπ Ιβάνκα Τραμπ

Δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία της Ιβάνκα Τραμπ θα μπορούσε να κερδίσει από τις ξένες κρατικές επιδοτήσεις. Καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο αμερικανικές θέσεις εργασίας – θέσεις εργασίες που τόσο πολύ έχει υποστηρίξει ο πατέρας της. 

Τέτοια φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Κίνα. Εκεί όπου κρατικές και επιδοτούμενες από το κράτος εταιρείες κυριαρχούν σε μεγάλες εμπορικές δραστηριότητες.

Ιβάνκα Τραμπ

“Πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, αλλά τώρα δεν έχουμε τον νομικό μηχανισμό για την επιβολή της διαφάνειας εκτός εάν το Κογκρέσο ζητήσει πληροφορίες μέσω κλήτευσης”. Αυτό δήλωσε ο Richard Painter, ο οποίος ήταν επικεφαλής δικηγόρος ηθικής του Λευκού Οίκου για τον George W. Bush.

Συνεργασία της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση

Μετά από έρευνα αρχείων, το AP ισχυρίζεται ότι τόνοι ενδυμάτων της μάρκας Ιβάνκα Τραμπ εξήχθησαν από το 2013 έως το 2015 από μια εταιρεία που ανήκε στην κινεζική κυβέρνηση.

Δεν είναι σαφές εάν η μάρκα εξακολουθεί να συνεργάζεται με αυτήν την εταιρεία ή άλλες κρατικές εταιρείες. Η Ιβάνκα Τραμπ, άλλωστε, έχει υποσχεθεί να αποφύγει τις συνεργασίες με κρατικές εταιρείες τώρα που είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου. Υποστηρίζει, όμως, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού της δεν είναι δική της ευθύνη.

Οι προμηθευτές μυστήριο

Η εταιρεία της Ιβάνκα Τραμπ δεν δημιουργεί τα προϊόντα. Ουσιαστικά επιβλέπει  την παραγωγή των εμπορευμάτων της. Στην συνέχεια η εταιρεία εκμεταλεύεται το όνομα της, οπότε και ουσιαστικά από εκεί προκύπτουν και τα έσοδα της.

Ιβάνκα Τραμπ Ιβάνκα Τραμπ

Το AP ζήτησε από την εταιρία Ιβάνκα Τραμπ μια λίστα με τους προμηθευτές της. Η εταιρεία αρνήθηκε να τις αποκαλύψει. Οι κάτοχοι ρούχων, υποδημάτων και τσάντες που έρχονται σε επαφή με το AP αρνήθηκαν επίσης να αποκαλύψουν τα εργοστάσια παραγωγής.

Ο Abigail Klem, πρόεδρος της IT Operations, ο οποίος διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα της Ιβάνκα Τραμπ δήλωσε ότι η εταιρεία δεν συνάπτει σύμβαση με ξένες κρατικές εταιρείες ή επωφελείται από κρατικές επιχορηγήσεις της Κίνας. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι δικαιοδόχοι της θα μπορούσαν.

Ιβάνκα Τραμπ

“Επιτρέπουμε τα δικαιώματα χρήσης του εμπορικού μας σήματος σε εταιρείες αδειοδότησης που διαθέτουν δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού και δίκτυα διανομής”, ανέφερε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις