Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

«Κεραυνοί» Εμπαντί κατά Ιράν, Nokia, Siemens

«Κεραυνοί» Εμπαντί κατά Ιράν, Nokia, Siemens

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπάντι, έβαλε κατά των εταιρειών Nokia και Siemens, κατηγορώντας τις πως παρέδωσαν στο Ιράν λογισμικό, που βοήθησε την Τεχεράνη να καταστείλει και να λογοκρίνει την αντιπολίτευση.

«Δυστυχώς, υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρίες που στηρίζουν την ιρανική κυβέρνηση ως προς την καταστολή και τη λογοκρισία: είναι απολύτως σαφές ότι αυτό που έχουν κάνει η Siemens και η Nokia είναι να έχουν παραδώσει στο ιρανικό κράτος λογισμικό που επιτρέπει να παρακολουθούνται οι συνομιλίες στα κινητά τηλέφωνα και οι ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων» υποστήριξε η Σιρίν Εμπάντι, μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Culture. 

Πριν από μερικές μέρες, η εταιρία Nokia Siemens Networks (NSN), θυγατρική των δύο εταιριών, απάντησε στις κατηγορίες αυτές υποστηρίζοντας ότι το σύστημα που είχε πουλήσει το 2008 στο Ιράν δεν είναι ικανό για να γίνονται παρακολουθήσεις του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας. 

«Για να υπογραφούν εμπορικές συμβάσεις παραμελούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε η Σιρίν Εμπάντι, η οποία υπενθύμισε ότι η Γερμανία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος του Ιράν και το 2009 αύξησε σημαντικά τον αριθμό των συμβολαίων που υπέγραψε με το ιρανικό κράτος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε