Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κουσνέρ: Έτοιμη η ΕΕ για μονομερείς κυρώσεις στο Ιράν

Κουσνέρ: Έτοιμη η ΕΕ για μονομερείς κυρώσεις στο Ιράν

Η ΕΕ είναι έτοιμη, ελλείψει συμφωνίας στον ΟΗΕ, να επιβάλει τις δικές της κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμά, επιβεβαίωσε ο αρχηγός της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ .

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αν γνωρίζει αν υπάρχει συναίνεση τώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ για μονομερείς κυρώσεις, σε περίπτωση που χρειστεί, ο κ. Κουσνέρ απάντησε: “Σε γενικές γραμμές, ναι.” 

“Αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε για τον τύπο των κυρώσεων”, σημείωσε ο υπουργός, η χώρα του οποίου είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ομάδας των έξι δυνάμεων που κάνουν διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό φάκελο Ιράν, μια χώρα για την οποία υπάρχει υποψία ότι θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη ενός πολιτικού προγράμματος. 

“Γενική συναίνεση επίσης υπάρχει στο ότι δεν πρέπει να γίνει στόχος ο πληθυσμός, αλλά να μπει στο στόχαστρο η οικονομία, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι χορηγήσεις βίζας σε ορισμένα άτομα”, είπε ο Κουσνέρ. 

Ωστόσο απέκλεισε την υπόθεση, που έθεσαν ορισμένοι υπεύθυνοι για τη χάραξη στρατηγικής, ενός αποκλεισμού των εξαγωγών του Ιράν μέσω των Στενών του Ορμούζ, τονίζοντας την ανάγκη να επικεντρωθούν σε καθαρά οικονομικές κυρώσεις για να ελπίσουν σε μια συμφωνία στον ΟΗΕ. 

“Πρώτα πρέπει να προσφέρουμε την ενέργεια και τον χρόνο μας για να πετύχουμε μιαν απόφαση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και εργαζόμαστε γι αυτό”, τόνισε ο Κουσνέρ στο περιθώριο της συνόδου στη Φινλανδία με πολλούς από τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε