Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μεξικό – Στάδιο Αζτέκα: Μια ρωγμή στο “ναό” του ποδοσφαίρου – Το «Χέρι του Θεού» Μαραντόνα και ο Πελέ

Αζτέκα Μεξικό σεισμός Μαραντόνα Πελέ
Φωτογραφία Twitter

Μια ρωγμή στις κερκίδες. Μια “μαχαιριά” στην καρδιά. Ο σεισμός στο Μεξικό “ράγισε” και το στάδιο Ατζέκα, το θρυλικό γήπεδο που έχει συνδεθεί με τον Πελέ και τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

1970, η τελευταία εμφάνιση του Πελέ σε Μουντιάλ. 1986, το “Χέρι του Θεού” και ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου από τον Μαραντόνα. Κοινός τόπος: Μεξικό, στάδιο Αζτέκα. Ένας θρύλος που τον “γονάτισε” ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ.

Ο σεισμός στο Μεξικό, ο δεύτερος σε διάστημα δυο εβδομάδων, αφήνει πίσω του τουλάχιστον 150 νεκρούς, καταστροφή και χάος. Εκατοντάδες σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν. Άλλα υπέστησαν ζημιές. Είναι ανάμεσά τους το θρυλικό στάδιο Αζτέκα; Μια ρωγμή και εικόνες που κατέκλυσαν τα social media προκάλεσαν φόβους. Που πάντως δεν φαίνεται να είναι υπαρκτοί.

Η ρωγμή του Αζτέκα

Οι φωτογραφίες δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το θρυλικό γήπεδο των 104.000 θέσεων στην Πόλη του Μεξικού, ένας θρύλος του ποδοσφαίρου, ραγίζει.

Φωτογραφίες και video στα social media έδειχναν μια ρωγμή στις εξέδρες του θρυλικού σταδίου. Σαν να είχε κοπεί στα δυο.

https://www.youtube.com/watch?v=k_Ssez-LdH8

https://www.youtube.com/watch?v=ezLcipM1Kpw

«Εξαιτίας του σεισμού στο Μεξικό, το στάδιο Αζτέκα υπέστη ζημιά» έγραψε στο twitter ο δημοσιογράφος του Fox Sports Emilio Leon. Σύντομα όμως, διόρθωσε την εκτίμησή του. Η ρωγμή που φαίνεται, έγραψε στο twitter, ήταν πάντα εκεί.

Όπως ανέφεραν κάποιοι η ρωγμή που φαίνεται στις φωτογραφίες και τα video δεν δημιουργήθηκε από τον σεισμό. Ήταν πάντα εκεί και είναι μέρος του σχεδιασμού για την πρόληψη κατάρρευσης.

Ο Μαραντόνα κι ο Πελέ

Τόπος μερικών από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το Αζτέκα μαζί με το Μαρακανά στη Βραζιλία είναι τα μοναδικά στάδια που έχουν φιλοξενήσει δυο τελικούς Μουντιάλ.

Σε εκείνους του Ατζτέκα γράφτηκε ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Εν αρχή ην ο Πελέ: 21 Ιουνίου 1970, στον τελικό αναμετρώνται Βραζιλία και Ιταλία. Είναι η τελευταία, διεθνής, παράσταση του Πελέ. Η Βραζιλία κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με σκορ 4-1 και τον Πελέ να σκοράρει μια φορά αλλά να κάνει… όργια.

https://www.youtube.com/watch?v=z2PJnLgOPyo

Το «Χέρι του Θεού» και το ωραιότερο γκολ: Δεν ήταν τελικός. Ήταν προημιτελικός. Αλλά έγινε το παιχνίδι που “έγραψε” τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Με την υπογραφή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. 22 Ιουνίου 1986 και αναμετρώνται Αργεντινή και Αγγλία, τέσσερα χρόνια μετά τον Πόλεμο των Φόκλαντς.

Σεισμός Αζτέκα Μεξικό Μαραντόνα Πελέ Σεισμός Αζτέκα Μεξικό Μαραντόνα Πελέ Σεισμός Αζτέκα Μεξικό Μαραντόνα Πελέ

Η «μπιανκοσελέστε» νικούν με 2-1, χάρη σε δυο γκολ του Μαραντόνα (51′, 55′). Στο ένα, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, σε ένα από τα ωραιότερα γκολ της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Το δεύτερο έμεινε στην ιστορία ως το «Χέρι του Θεού», με τον Μαραντόνα να σκοράρει με το χέρι.

Αζτέκα, αυτή είναι η ιστορία του

Άρχισε να χτίζεται στα μέρα της δεκαετίας του 1960 και ενώ το Μεξικό ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968.

Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1962 πάνω σε ένα “σβησμένο” ηφαίστειο. Ενώ χτιζόταν, δόθηκαν στο Μεξικό οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1968 και το Μουντιάλ του 1970. Οι αρχιτέκτονες Πέδρο Ραμίρες Βάσκες και Ράφαελ Μιχάρες επισκέφτηκαν πολλά στάδια για να καταλήξουν.

Και έφτιαξαν ένα θαύμα: το Αζτέκα έχει τρία διαζώματα και το στέγαστρό του, αντανακλά τις ιαχές των οπαδών πολλαπλασιάζοντας την έντασή τους.

Εκτός από το Μουντιάλ του ’70, φιλοξένησε και τη διοργάνωση του ’86 αφού η Κολομβία, στην οποία είχε ανατεθεί αρχικά, αδυνατούσε να ανταπεξέλθει.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους – σε χωρητικότητα – αθλητικούς χώρους του κόσμου. Για το λόγο αυτό, φέρει το προσωνύμιο «Κολοσσός της Σάντα Ούρσουλα» (από τη συνοικία που βρίσκεται).

Πληροφορίες για το Αζτέκα από τη Wikipedia

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις