Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει προοπτικές στην ευρωζώνη αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει προοπτικές στην ευρωζώνη αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
Η καγκελάριος Μέρκελ διαψεύδει ότι η στάση της για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οφείλεται σε εκλογικές σκοπιμότητες

«Η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να αναπτυχθεί μέσα στην ευρωζώνη, εάν εμμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων» ήταν το μήνυμα που έδωσε στον Αντώνη Σαμαρά η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως αποκάλυψε η ίδια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
 
«Εχουν υλοποιηθεί πολλά μέτρα στην Ελλάδα» πρόσθεσε. «Θέλουμε να υπάρξει ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας».
 
Παράλληλα, η κ. Μέρκελ προανήγγειλε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανταγωνιστικότητας. «Χρειαζόμαστε ένα ενοποιημένο πλαίσιο προϋπολογισμού στην ευρωζώνη. Αυτό περιλαμβάνει και ταμείο ανταγωνιστικότητας».
 
Όσον αφορά στην τραπεζική ενοποίησης και της απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, επανέλαβε ότι χρειάζεται χρόνος. «Υπάρχει η πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο για την τραπεζική εποπτεία μέχρι το Δεκέμβριο» ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτό το πότε θα τεθεί σε λειτουργία το ενιαίο εποπτικό όργανο.
 
«Δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα ή δύο μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πέρα από την ενιαία εποπτική αρχή για τις τράπεζες, χρειάζεται και ένα σαφές νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέκρουσε ακόμη τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της πως ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ταμείο διάσωσης κι επιβράδυνε την δημιουργία τραπεζικού εποπτικού οργάνου, σε μία προσπάθεια να μην βρεθεί αντιμέτωπη με εσωτερικές αντιδράσεις ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, τον Σεπτέμβριο του 2013.
 
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο που θέλησε να μάθει εάν εκείνη ζήτησε από την ΕΕ να της δώσει περισσότερο χρόνο ενόψει των εκλογών, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν είναι αλήθεια. Ούτε που το είχα σκεφτεί προτού ακούσω να το λένε εδώ».
 
Ωστόσο, η Μέρκελ στην ίδια συνέντευξη Τύπου έσπευσε να δηλώσει πως η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών δεν μπορεί να γίνει αναδρομικά, μετριάζοντας τις ελπίδες της Μαδρίτης, αλλά και της Γαλλίας, που επιζητούσαν μία τέτοια διαδικασία.
 
«Οι ισπανικές τράπεζες ήδη έχουν ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο δύνανται να ανακεφαλαιοποιηθούν» και «δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση ανακεφαλαιοποίηση με αναδρομική ισχύ» από το ταμείο διάσωσης, διεμήνυσε η καγκελάριος.
 
«Υπάρχουν ακόμη δυσχερή θέματα που απομένουν να επιλυθούν και για αυτά έχουν επιφορτιστεί οι υπουργοί Οικονομικών», τόνισε η ίδια.
 
«Η θέσπιση μία εποπτικής αρχής δεν είναι πάντως δυνατόν να επιτευχθεί σε δύο Σαββατοκύριακα», σχολίασε η Μέρκελ, υποδεικνύοντας πως ακόμη και ο επικεφαλής της Αυστριακής κεντρικής τράπεζας έκρινε πως αυτή η αρχή δεν μπορεί να λειτουργήσει «πριν από τις αρχές του 2014».
 
Εάν η ΕΚΤ, η οποία θα αποτελεί το κινούν αίτιο του μηχανισμού αυτού «μπορεί να το επιτύχει πιο σύντομα, σε λιγότερο από 12 μήνες, αυτό μου κάνει, απλώς θα πρέπει να λειτουργεί», δήλωσε η Μέρκελ.
 
«Το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε ένα νομικό πλαίσιο έως τον Ιανουάριο του 2013, είναι ήδη υπερβολικά φιλόδοξο», ενώ «κατόπιν θα πρέπει να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε η καγκελάριος.
 
«Στη συνέχεια θα πρέπει να τα θέσουμε όλα τούτα σε εφαρμογή» και η ΕΚΤ θα πρέπει να απασχολήσει «όχι δυο-τρείς εργαζομένους της, αλλά μάλλον 100 ως 300». «Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εφικτό σ’ ενάμιση μήνα. Αυτό είναι πεντακάθαρο, σαν το νερό της πηγής», δήλωσε εμφατικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Μέρκελ σε Σαμαρά: Το κλίμα άλλαξε για την Ελλάδα!

50 λεπτά κράτησε η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: “Τις επόμενες ημέρες κλείνει η συμφωνία με την τρόικα” – Προειδοποίησε για την κοινωνική οργή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε