Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: Η καταγγελία του μνημονίου οδηγεί στο χάος

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: Η καταγγελία του μνημονίου οδηγεί στο χάος

Ο ηγέτης των ευρωπαίων Πρασίνων τα βάζει με τους ηγέτες της ΕΕ για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και εξηγεί γιατί επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ

Ή μνημόνιο στην οικονομία ή μνημόσυνο στη δημοκρατία. Αυτό το ακραίο δίλημμα έρχεται να προσθέσει ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στα πολλά άλλα ερωτήματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου σε συνέντευξη του στη εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”.

Η μονομερής καταγγελία του συμφώνου από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει, θα προκαλέσει χάος στην Ελλάδα, και αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε στρατιωτική δικτατορία λέει ο συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή. Το μέγιστο που θα μπορούσε λοιπόν να περιμένει οποιοδήποτε νέο κυβερνητικό σχήμα, λέει, είναι μια διακοσμητική διόρθωση του μνημονίου, όχι η ανατροπή του.

Επικριτική είναι η θέση του ηγέτη των ευρωπαίων Πρασίνων και απέναντι στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους οποίους κατηγορεί ευθέως ότι «δεν ξέρουν τι κάνουν» αναφορικά με την Ελλάδα. Αυτό, χωρίς να είναι καθησυχαστικό, υπογραμμίζει τουλάχιστον την ανάγκη να αναζητηθούν νέες λύσεις του προβλήματος. Ο ίδιος την έχει ήδη έτοιμη: Ενας «τρίτος δρόμος», ο οποίος παίρνοντας υπόψη τον εντελώς άνισο συσχετισμό των δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, θα ελίσσεται πραγματιστικά ανάμεσα στην πλήρη κατάφαση και στην πλήρη άρνηση του μνημονίου.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ απαντάει και γιατί “επιτέθηκε” με οργή στην ελληνική Αριστέρα. “Είπα μόνο ότι έχει λάθος στρατηγική. Η θέση μου βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τυφλά το μνημόνιο και εκείνων που το απορρίπτουν πλήρως. Πρόκειται για έναν τρίτο δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και οι Έλληνες Πράσινοι, και αποβλέπει στο απαλύνει το κοινωνικό σοκ που προκάλεσε το μνημόνιο. Το μέσο γι’ αυτό είναι ένα ταμείο κατά των αγριοτήτων το οποίο θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και θα διαθέτει χρήματα του σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα παιδιά τους για παράδειγμα θα μπορούσαν να παίρνουν από αυτό 50 ευρώ μηνιαίως. Έτσι θα αντισταθμιστούν κάπως οι μειώσεις των μισθών. Παράλληλα πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος για την εφαρμογή των όρων του μνημονίου. Τέτοια στοιχεία αποτελούν για μένα μια έξυπνη βάση για διαπραγματεύσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεμάτο ψέμματα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Είναι ηλίθιο και τρέλα! – Πολιτική

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε