Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο Τραμπ “λατρεύει” τον Ντουτέρτε και το δείχνει! Τον έβαλε να του… τραγουδήσει [pics, vids]

Τραμπ Ντουτέρτε

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει πάει το νόμο στα χέρια του. Και έχει δώσει εντολή για εν ψυχρώ εκτελέσεις εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών στις Φιλιππίνες. Ποιος νοιάζεται; Σίγουρα όχι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Φάνηκε από τη συνάντησή τους στις Φιλιππίνες, στο περιθώριο της 31ης Διάσκεψης της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο αποθέωσε τον Ντουτέρτε και την “τέλεια σχέση” τους αλλά του ζήτησε να του τραγουδήσει κι ένα ερωτικό τραγούδι. Κι ο “σκληρός” πρόεδρος των Φιλιππινών, υπάκουσε.

Ντουτέρτε ο… Τραμπ της Ανατολής

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο άνδρες φαίνεται να έχουν τόσα πολλά κοινά. Όπως και ο Τραμπ έτσι και ο Ντουτέρτε δεν… κρατάει τη γλώσσα του. Τουλάχιστον ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν βρίζει αντιπάλους και δεν καταριέται. Δημόσια.

Ίσως γι’ αυτό ο Ντουτέρτε να αποκαλείται και «Τραμπ της Ανατολής».

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης και του δείπνου προς τιμήν των ηγετών, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε έπιασε το μικρόφωνο και τραγούδησε. Έκανε… ντουέτο με τη διάσημη τραγουδίστρια της ποπ, Πιλίτα Κοράλες.

https://www.youtube.com/watch?v=YhYGm1zkZ2M

Καθώς το τραγούδι τελείωσε, ο Ντουτέρτε αποκάλυψε ότι τραγούδησε μετά από εντολή του «αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ». Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το τραγούδι που επέλεξε να πει ο Ντουτέρτε μαζί με την Κοράλες είχε τον τίτλο «Εσύ». «Εσύ είσαι το φως του κόσμου μου, το μισό της καρδιάς μου», είναι ο πρώτος στίχος του τραγουδιού.

Γελοιότητας… συνέχεια με “τσιγκολελέτα”

Και δεν ήταν μόνο τα τραγούδια και οι λοιπές… σαχλαμάρες. Οι ηγέτες των κρατών που συμμετείχαν στη διάσκεψη κλήθηκαν να πιαστούν… χέρι χέρι. Μόνο που η εικόνα ήταν να τους είχαν βάλει στα μεγάφωνα το “Ένα φράγκο η βιολέτα” για να… “χορέψουν” τσιγκολελέτα!

Η δε γκριμάτσα του Τραμπ είναι ενδεικτική του πόσο σοβαρό ήταν όλο αυτό που γινόταν!

Η “τέλεια σχέση”

Ντουτέρτε και Τραμπ συναντήθηκαν και κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της Διάσκεψης. Και ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την «τέλεια σχέση» με τον ομόλογό του των Φιλιππίνων.

Ο Τραμπ φαίνεται πως “έκλεισε τ’ αυτιά του” στις πιέσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κρατήσει σκληρή γραμμή έναντι του Ντουτέρτε για τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Για τις εκτελέσεις ναρκεμπόρων και χρηστών δηλαδή. Έναν πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς ήδη.

Και δεν τον ένοιαξε ούτε η ειρωνεία του προς το πρόσωπό του. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων είχε δηλώσει πως θα έλεγε στον Τραμπ “απολύεσαι” (σ.σ. όπως έλεγε εκείνος στους συμμετέχοντες στο reality The Apprentice που παρουσίαζε), αν ο Αμερικανός πρόεδρος του έθετε θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες.

Αλλά μάλλον δεν θα το έκανε έτσι κι αλλιώς. Άλλωστε, ο Τραμπ είχε αποθεώσει και στο παρελθόν τον Ντουτέρτε για την “καλή δουλειά” που κάνει για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Ανθρώπινα δικαιώματα… απέξω, απέξω

Τραμπ και Ντουτέρτε, που φαίνεται πως είναι η επιτομή του “κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι”, συζήτησαν περιληπτικά τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το αποκάλυψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς. Από πλευράς της άλλης πλευράς, αυτό που έγινε γνωστό ήταν πως δεν συζητήθηκαν ούτε ανθρώπινα δικαιώματα ούτε οι καταγγελλόμενες (!) εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης, τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ζητήματα εμπορίου, αλλά και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Χάρι Ροκ, εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Φιλιππινέζος πρόεδρος εξήγησε εκτενώς την πολιτική του κατά των ναρκωτικών στον Τραμπ. Ο οποίος «φάνηκε να εκτιμά τις προσπάθειές του».

Ο Ροκ χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Τραμπ και Ντουτέρτε «ζεστή, φιλική και ειλικρινή», ενώ πρόσθεσε ότι μοιράζονται την ίδια άποψη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Τον οποίο, υπενθυμίζεται, ο Ντουτέρτε είχε αποκαλέσει “πουτ@@@ς γιο”.

«Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι ήταν πάντα φίλος της κυβέρνησης Ντουτέρτε, αντίθετα με τον προκάτοχό του», είπε ο εκπρόσωπος του Φιλιππινέζου προέδρου.

Χαλαρότητα, αστειάκια και… “κουφαμάρα”

Ο Τραμπ εξήρε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Ντουτέρτε στη Μανίλα, στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν χαλαροί και έκαναν αστεία.

Ωστόσο μετά τη συνάντησή τους απέφυγαν να κάνουν πολλές δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Και φυσικά αγνόησαν κυρίως τις ερωτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Και αντί άλλου θέματος προτίμησε να… σχολιάσει τον καιρό: «Στις Φιλιππίνες ο καιρός πάντα τελικά βελτιώνεται».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Αμερικανός πρόεδρος παράμεινε σιωπηλός.

Οι σχέσεις μεταξύ Μανίλας και Ουάσινγκτον, δύο συμμάχων στο θέμα της ασφάλειας, έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις μετά την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία το 2016.

Πριν ένα χρόνο ο Ομπάμα ακύρωσε τη διμερή συνάντησή του με τον Φιλιππινέζο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου της ASEAN, αφού ο τελευταίος τον είχε χαρακτηρίσει «π…ας γιο».

Επεισόδια

Και μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε να τα… βρήκαν και πολύ να αγαπιούνται αλλά οι πολίτες της Μανίλα δεν έχουν την ίδια άποψη. Ούτε για τον Τραμπ ούτε και για τον Ντουτέρτε. Και οι δρόμοι της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων έγιναν πεδίο μάχης.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απώθησαν με αντλίες νερού και ξύλο τους χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Αμερικανού προέδρου και τον παρομοίαζαν με τον Χίτλερ, βάζοντας το πρόσωπό του πάνω σε μια σβάστικα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Guardian
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις