weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οι εξεγερμένοι “απέρριψαν” την προσφορά του Καντάφι

Οι εξεγερμένοι “απέρριψαν” την προσφορά του Καντάφι
REUTERS
Η λιβυκή αντιπολίτευση δεν θα προχωρήσει σε ποινική δίωξη κατά του Μουάμαρ Καντάφι, εάν παραιτηθεί και εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου, το οποίο συστήθηκε για να προετοιμάσει τη μετάβαση στη Λιβύη.
 
Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσίαση πρότασης για διαπραγματεύσεις εκ μέρους του στρατοπέδου Καντάφι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ διευκρίνισε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν απέστειλε ο ίδιος εκπρόσωπό του στη Βεγγάζη, αλλά ότι οι δικηγόροι του στην Τρίπολη πρότειναν εαυτούς ως μεσολαβητές.
 
«Δεν έστειλε κανέναν. Άνθρωποι προτάθηκαν ως μεσολαβητές για να τερματισθεί το λουτρό αίματος και τα δεινά των κατοίκων της Μιζουράτα», της τρίτης σε μέγεθος πόλης της χώρας, θέατρο συγκρούσεων με βαρέα όπλα πυροβολικού, δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ τηλεφωνικά. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαχητικοί δικηγόροι της Τρίπολης», πρόσθεσε.
 
«Φυσικά τασσόμεθα υπέρ του τερματισμού του λουτρού αίματος, αλλά πρέπει πρώτα να παραιτηθεί , στη συνέχεια να φύγει και εμείς θα δεσμευθούμε ότι δεν θα υπάρξει δικαστική δίωξη εναντίον του», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν η δικαστική ασυλία αποτελεί αίτημα των δικηγόρων από την Τρίπολη.
 
Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα στη Βεγγάζη ότι απεσταλμένος του Μουάμαρ Καντάφι πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο για την έξοδο του Καντάφι, αλλά το συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις για συνομιλίες με έναν ηγέτη που δεν εμπιστεύεται.
 
«Επιβεβαιώνω ότι δεχθήκαμε προτάσεις από εκπρόσωπο του Καντάφι για διαπραγματεύσεις με θέμα την έξοδο του Καντάφι. Τις απορρίψαμε. Δεν διαπραγματευόμαστε με κάποιον που έχυσε λιβυκό αίμα και συνεχίζει. Γιατί θα έπρεπε να τον εμπιστευθούμε αυτόν τον άνθρωπο σήμερα;».
 
«Πιστεύω ότι υπήρξε απόπειρα ανθρώπων του Καντάφι προς το Εθνικό Προσωρινό Συμβούλιο. Απορρίφθηκε», δήλωσε από την πλευρά του ο Μούσταφα Γεριάνι, επιφορτισμένος με τις σχέσεις με τον Τύπο, στο στρατηγείο της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη. «Δεν θα διαπραγματευθούμε μαζί του. Ξέρει πού βρίσκεται το αεροδρόμιο της Τρίπολης και το μόνο που έχει να κάνει είναι να φύγει και να θέσει τέλος στο λουτρό αίματος», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το συμβούλιο δήλωσε ότι ενδέχεται να μην διώξει τον Μουάμαρ Καντάφι για εγκλήματα που τού καταλογίζει, εάν παραιτηθεί.
 
Άλλος εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ένας μεσολαβητής προσέγγισε το εθνικό συμβούλιο χθες και ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση, εάν ο Καντάφι δεν εγκαταλείψει τη χώρα.
 
Πηγή του Συμβουλίου δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι άκουσε πως διατυπώθηκε πρόταση ο Καντάφι να παραδώσει την εξουσία στον πρόεδρο του κοινοβουλίου και να εγκαταλείψει τη Λιβύη, αφού του δοθούν εγγυήσεις για ένα χρηματικό ποσόν. Η ίδια πηγή είπε ότι η χρηματική παράμετρος θεωρήθηκε εμπόδιο από το Συμβούλιο.
 
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να εξοπλίσουν τους εξεγερμένους
 
Το να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι «εξετάζεται», στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια «πρόωρη» κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Δευτέρα.
 
«Όσον αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού, της προμήθειας όπλων, είναι μια πιθανότητα… η οποία εξετάζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφές με την αντιπολίτευση στη Λιβύη για να διασφαλίσει η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα είναι δημοκρατική, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι «πιστεύει αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει ο λαός της Λιβύης», πρόσθεσε ο Κάρνι.
 
«Θα ήταν πρόωρο να στείλουμε όπλα σε μια ταχυδρομική θυρίδα στην ανατολική Λιβύη», είπε. Πρέπει να μην βιαστούμε όσον αφορά τις επιλογές που επιδιώκουμε».
 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι δήλωσε ότι προς το παρόν «δεν είναι νόμιμη» επιλογή το να σταλούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη, καθώς αφορά και εκείνους το εμπάργκο όπλων που επέβαλε την 27η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όχι στην κυβέρνηση της Λιβύης. Στη Λιβύη», είπε.
 
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει πιέσεις από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς που την καλούν να προβεί σε άμεση επέμβαση στη Λιβύη. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρι κάλεσε να επιβληθεί το ταχύτερο ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να βομβαρδιστούν οι διάδρομοι αποπροσγειώσεων στα στρατιωτικά αεροδρόμια της χώρας ώστε να καθηλωθούν στο έδαφος τα μαχητικά του Καντάφι σε συνέντευξή του στο CBS. Υπέρ της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είχε ταχθεί και ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν την Κυριακή λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε το να επιτρέψουμε στον Καντάφι να σφαγιάζει τον κόσμο από αέρος», σε συνέντευξή του στο ABC.
 
Τόσο ο Κέρι όσο και ο Μακέιν –αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008–, απέφυγαν να ταχθούν ρητώς υπέρ μιας άμεσης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.
 
Ο δημοκρατικός Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, είπε επίσης ότι είναι «καιρός» να εξοπλιστούν οι εξεγερμένοι. Ο Μιτς Μακόνελ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, είπε ότι μια από τις επιλογές της Ουάσινγκτον είναι «απλά να εξοπλίσει και να βοηθήσει» τους εξεγερμένους, πρακτική που όπως επισήμανε εφαρμοζόταν συχνά στον ψυχρό πόλεμο.
 
Ο Κρόουλι διέψευσε παράλληλα χθες δημοσίευμα Βρετανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να στείλει όπλα στους εξεγερμένους Λίβυους.
 

#TAGS MM