Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι Ιταλοί δε θέλουν ούτε Μόντι, ούτε Μπερλουσκόνι

Οι Ιταλοί δε θέλουν ούτε Μόντι, ούτε Μπερλουσκόνι

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για το αν ο Μάριο Μόντι πρέπει να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Φεβρουαρίου κι αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνει καλά που επιστρέφει στην κεντρική πολιτική ζωή. Την απάντηση ήρθαν να δώσουν οι ίδιοι οι Ιταλοί.

Και οι δυο πρέπει να μείνουν σπίτι τους! Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre.

Στην ερώτηση αν «ο Μάριο Μόντι πρέπει να κατέβει στις εκλογές» το 61% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε «όχι, γιατί πρέπει να διατηρήσει το προφίλ του τεχνοκράτη» ενώ το 32% θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμη μια απευθείας συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία.

Το 49% εγκρίνει την απόφασή του τεχνοκράτη πρωθυπουργού να παραιτηθεί, αλλά το 41% έχει αντίθετη γνώμη και την αιτιολογεί με το σκεπτικό ότι «έπρεπε να αντέξει λίγες εβδομάδες για να μπορέσουν να εγκριθούν σημαντικά, για την χώρα, μέτρα».

Όσο για τον «καβαλιέρε»; Το 44% των ερωτηθέντων απλά πιστεύει ότι με το να επιστρέψει στην πολιτική «φροντίζει τα συμφέροντά του», ενώ το 31% πιστεύει ότι «αποτελεί μια απειλή για την χώρα» και το 15% ότι «πρόκειται για χρήσιμη εφεδρεία».

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 36,4% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών. Ακολουθούν το κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο (18,2%), και η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, το Κόμμα Λαός της Ελευθερίας, στο 15,5%. Από την ημέρα που ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε την επιστροφή του, το κόμμα του έχει κερδίσει 1,5%.

Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία του Νίκι Βέντολα, που έχει συμμαχήσει με τους «Δημοκρατικούς», συγκεντρώνει ποσοστό 5,6%, το κεντρώο κόμμα UdC 5,5% και η Λέγκα 4,4%.
Το νεοσυσταθέν σχήμα Ιταλία για τον Μόντι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πρόβαλε η Rai αποσπά 3,5% της πρόθεσης ψήφου η Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο 2,2% και η Δεξιά το 2%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι με 30,2%, ακολουθεί ο Μάριο Μόντι με 26%, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στην τρίτη θέση, με το 20% των ψήφων. Ένα 26% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόντι: Τον εγγονό μου τον φωνάζουν σπρεντ! (VIDEO)

Μπερλουσκόνι κατά Μόντι: Κάνεις ό,τι σου λέει η Μέρκελ

“Λάθος” χαρακτηρίζουν οι Ιταλοί την κίνηση του Μπερλουσκόνι – Μόντι για πρόεδρο θέλει το 36%

Αντιμέτωπο με τη φτώχεια το 28,4% των Ιταλών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε