Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Οι πρώτες εικόνες της νέας ναυτικής τραγωδίας – 10 αγνοούμενοι μετά τη σύγκρουση αντιτορπιλικού με δεξαμενόπλοιο

Οι πρώτες εικόνες της νέας ναυτικής τραγωδίας – 10 αγνοούμενοι μετά τη σύγκρουση αντιτορπιλικού με δεξαμενόπλοιο

– Αγωνία για την τύχη 10 Αμερικανών ναυτικών που βρίσκονταν στο USS John S. McCain
– Αγνοούνται μετά τη σύγκρουση με δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Σιγκαπούρης
– Οι πρώτες εικόνες από τη ζημιά που έχει υποστεί το αμερικανικό αντιτορπιλικό
– Είναι η δεύτερη φορά που αντιτορπιλικό των ΗΠΑ συγκρούεται με εμπορικό πλοίο
– Τον Ιούνιο στο ναυτικό δυστύχημα με το USS Fitzgerald σκοτώθηκαν 7 ναυτικοί

Απίστευτες εικόνες από το αντιτορπιλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού USS John S. McCain μετά τη σύγκρουσή του με το δεξαμενόπλοιο Alnic MC έρχονται στο φως. 10 ναυτικοί αγνοούνται μετά τη σύγκρουση και ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη τους.

Μόλις εννέα εβδομάδες μετά τη σύγκρουση του USS Fitzgerald με πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων νοτιοδυτικά των ακτών της Ιαπωνίας, όταν επτά ναύτες σκοτώθηκαν, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπο με ακόμη μια ναυτική τραγωδία.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν άλλοι πέντε τραυματίστηκαν. Τέσσερις από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης όμως τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά. Ο πέμπτος δεν χρειάστηκε διακομιδή.

Ήδη βρίσκεται σε εεξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετέχουν πλοία, ελικόπτερα και ρυμουλκά της Σιγκαπούρης, καθώς και αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όλα έγιναν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ανοιχτά των ακτών της Σιγκαπούρης. Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ συγκρούστηκε με δεξαμενόπλοιο.

Το USS John S. McCain κατευθυνόταν ανατολικά της Σιγκαπούρης και ετοιμαζόταν να ελλιμενιστεί όταν συγκρούστηκε με το Alnic MC, σύμφωνα με ανακοίνωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το John S. McCain υπέστη ζημιά στην αριστερή μπροστινή του πλευρά», αναφέρει η ανακοίνωσε. Πάντως, κατά την ανακοίνωση, το αντιτορπιλικό πλέει αυτόνομα και κατευθύνεται προς το λιμάνι, χωρίς να διευκρινίσει όμως ποιο.

Σύμφωνα με τις αρχές της Μαλαισίας, η σύγκρουση σημειώθηκε στα χωρικά της ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το Alnic MC είναι ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς πετρελαίου ή χημικών μήκους 183 μέτρων που έχει σημαία Λιβερίας. Μέλος του πλοίου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετέφερε 12.000 τόνους πετρελαίου από την Ταϊβάν στη Σιγκαπούρη.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε η λιμενική αρχή της Σιγκαπούρης, η οποία πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες στο Alnic.

Η σύγκρουση του USS Fitzgerald

Είναι η δεύτερη σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται αμερικανικό αντιτορπιλικό στον Ειρηνικό Ωκεανό σε διάστημα εννέα εβδομάδων. Στις 17 Ιουνίου, το αντιτορπιλικό USS Fitzgerald συγκρούστηκε με πλοίο (υπό σημαία Φιλιππίνων) το οποίο μετέφερε εμπορευτοκιβώτια. Η σύγκρουση σημειώθηκε νοτιοδυτικά των ακτών της Ιαπωνίας.

Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους επτά Αμερικανοί ναύτες, οι οποίοι κοιμούνταν τη στιγμή της σύγκρουσης και εγκλωβίστηκαν στην καμπίνα τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι απέπεμψε τρεις ανώτερους αξιωματικούς του USS Fitzgerald.

Τα USS Fitzgerald και USS John S. McCain ανήκουν στον έβδομο στόλο των ΗΠΑ που ελλιμενίζεται στην Ιαπωνία.

Το USS John S. McCain έχει πάρει το όνομά του από τον πατέρα και τον παππού του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακέιν, οι οποίοι ήταν ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, ήταν πιλότος του Ναυτικού κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου του, παρέμεινε όμηρος στο Βιετνάμ για 5,5 χρόνια.

«Η Σίντι και εγώ έχουμε τους ναυτικούς της Αμερικής στο USS John S McCain στις προσευχές μας απόψε. Εκτιμούμε τις προσπάθειες των πληρωμάτων για έρευνα και διάσωση», έγραψε στο Twitter ο Τζον ΜακΚέιν, εμβληματική φιγούρα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, που είχε διεκδικήσει και την προεδρία των ΗΠΑ αλλά ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις