Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ομολόγησαν τις δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων

Ομολόγησαν τις δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα τις ομολογίες, όπως τις αποκάλεσε, ανθρώπων που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες με στόχο να σαμποτάρουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Πέντε ιρανοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί έχουν σκοτωθεί ή δεχθεί επιθέσεις από το 2010 σε διάφορα περιστατικά με στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο η Δύση πιστεύει ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Τεχεράνη αρνείται την κατηγορία και επισημαίνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικό σκοπό. Παράλληλα καταγγέλλει τις δολοφονίες των επιστημόνων της ως τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και η ισραηλινή Μοσάντ.

Σε μια εκπομπή, που μεταδόθηκε χθες Κυριακή το βράδυ με τίτλο «Το κλαμπ του τρόμου», μια ομάδα ανδρών και γυναικών ομολογούν ότι εκπαιδεύτηκαν επί εβδομάδες στο Ισραήλ και στη συνέχεια επέστρεψαν στο Ιράν για να δολοφονήσουν τους πυρηνικούς επιστήμονες.

Ένας από τους άνδρες, ο Μπεχζάντ Αμπντολί, δήλωσε ότι πέρασε αρκετές εβδομάδες σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στην εκπομπή.

«Εκπαιδεύτηκα εκεί. Εκπαιδεύτηκα στην οδήγηση μοτοσικλετών, στη σκοποβολή, την αυτοάμυνα», σημείωσε ο Αμπντολί. «Μας εκπαίδευσαν και στη συλλογή πληροφοριών (…) Χρειάστηκαν 40, 45 ημέρες».

Η τηλεοπτική εκπομπή περιελάμβανε και αναπαραστάσεις από τις δολοφονίες των επιστημόνων, όμως δεν αναφερόταν τίποτε για την τύχη των συλληφθέντων.

Παράλληλα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα στρατόπεδο έξω από το Τελ Αβίβ, ενώ Αμπντολί δήλωσε ότι είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ μέσω Τουρκίας και Κύπρου. Εξάλλου ο εκφωνητής της εκπομπής επεσήμανε ότι «μια γειτονική χώρα» είχε βοηθήσει τους συλληφθέντες να μεταβούν στο Ισραήλ χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Ο επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών Χεϊντάρ Μοσλεχί είχε επισημάνει τον Ιούλιο ότι η Ισλαμική Δημοκρατία εξάρθρωσε δύο δίκτυα μέσα και έξω από τη χώρα που εμπλέκονταν στην εκπαίδευση των δολοφόνων.

Οι δολοφονίες, οι μυστηριώδεις εκρήξεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ένας ιός, ο Stuxnet, που κατέστρεψε ιρανικές συσκευές φυγοκέντρησης το 2010 φέρονται να είναι μέρος ενός μυστικού σχεδίου με στόχο να προκληθούν δολιοφθορές στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις δολοφονίες, ενώ το Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Διαβάστε

Το Ιράν προειδοποιεί να μην παρέμβει κανείς στη Συρία και απειλεί το Ισραήλ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε