Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ομολόγησε ο ύποπτος της Νέας Υόρκης

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Παραδέχτηκε την εμπλοκή του στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Times Square ο βασικός ύποπτος, Φαιζάλ Σαχζάντ.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, ο Αμερικανός, πακιστανικής καταγωγής, συλληφθείς παρείχε χρήσιμες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές. Στον 30χρονο άνδρα απαγγέλθηκαν ήδη κατηγορίες (πέντε συνολικά) μεταξύ των οποίων η απόπειρα πυροδότησης όπλου μαζικής καταστροφής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι είχε εκπαιδευτεί στη χρήση εκρηκτικών στο Ουαζιριστάν του Πακιστάν.

Ο Σαχζάντ επέστρεψε από το Πακιστάν το Φεβρουάριο και δήλωσε στις αρχές ότι πέρασε πέντε μήνες γιατί επισκεπτόταν τους γονείς του, σύμφωνα με την κατάθεση του στο περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο επικεφαλής του FBI, Τζον Πίστολ δήλωσε ότι η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα επίθεσης στη Νέα Υόρκη δε φαίνεται, πάντως, πως ήταν αποτέλεσμα ενός έμπειρου κατασκευαστή βομβών. «Δε φαίνεται κατά τη γνώμη μας ότι επρόκειτο για έναν σύγχρονο και πολύ εξελιγμένο μηχανισμό», τόνισε ο Πίστολ σε συνέντευξη Τύπου.

ΗΠΑ και Πακιστάν συνεργάζονται στενά και αυτό φάνηκε από την άμεση σύλληψη μελών πολλών οικογενειών που σχετίζονται με τον Φαϊζάλ Σαχζάντ. «Έχουμε επιλέξει και συλλάβει πολλά μέλη αρκετών οικογενειών που σχετίζονται, τον κύριο ύποπτο για την προσπάθεια βομβιστικής επίθεσης», σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο στο Καράτσι.

Ο 30χρονος Αμερικανός, πακιστανικής καταγωγής, Σαχζάντ συνελήφθη τη Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την ώρα που επιχειρούσε να πάρει ένα αεροσκάφος που επρόκειτο να απογειωθεί αμέσως για το Ντουμπάι. Ο συλληφθείς είχε πάρει στρατιωτική εκπαίδευση στο βόρειο Πακιστάν.

Άλλες πηγές από την Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι δεν είναι γνωστό εάν ο συλληφθείς έχει σχέση με κάποια ένοπλη οργάνωση, ότι η καταγωγή του είναι από την περιοχή του Κασμίρ και ότι παρέμεινε επί αρκετό χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ.

Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών, πάντως, έχουν στόχο ακριβώς αυτό, να διαπιστώσουν εάν ο ύποπτος δράστης είχε διασυνδέσεις με ξένες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα οι έρευνες θα εστιαστούν στο εάν υπάρχει κάποια διασύνδεση αυτού του ατόμου με τρομοκρατικές ομάδες και αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή κρίσιμων πληροφοριών καθώς «εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε όποια μελλοντική επίθεση».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε