Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Ομπάμα: «Το καθεστώς Καντάφι τελειώνει»

ΦΩΤΟ REUTERS

Διέκοψε τις διακοπές του για να μιλήσει για τη Λιβύη. Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Λίβυο ηγέτη να ανακοινώσει «σαφώς ότι εγκαταλείπει την εξουσία».

«Η εποχή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι φτάνει στο τέλος της», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε εκτατό διάγγελμά του από το Μάρθας Βίνεγιαρντ, στη Μασαχουσέτη, όπου κάνει ολιγοήμερες διακοπές.

«Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της», δήλωσε ο Ομπάμα και υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια (και ανθρωπιστική) από τις ΗΠΑ για τη μετάβαση της εξουσίας.

Προειδοποίησε, όμως, τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς ότι η μάχη τους “δεν έχει ακόμη τελειώσει” και κάλεσε τον ο Καντάφι “να εμποδίσει ένα νέο λουτρό αίματος απαρνούμενος σαφώς την εξουσία (…) και καλώντας τις δυνάμεις του που συνεχίζουν να πολεμούν να καταθέσουν τα όπλα”.

“Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ρευστή. Παραμένει ένας βαθμός αβεβαιότητας και εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία του καθεστώτος που αποτελούν μια απειλή”, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ότι μίλησε νωρίτερα σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για τη Λιβύη, σημείωσε ότι η δικαιοσύνη στη χώρα αυτή δεν θα έρθει με αντίποινα και βία και κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς να προχωρήσουν σε “μια μετάβαση που θα συσπειρώνει όλες τις πλευρές και θα οδηγήσει σε μια δημοκρατική Λιβύη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεκρός ο Χαμίς Καντάφι; – Πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης οι αντάρτες

Παραδόθηκαν οι φρουροί του Καντάφι – Καμία πληροφορία για την τύχη του ίδιου

Να απαρνηθεί την εξουσία καλεί τον Καντάφι ο Σαρκοζί

376 νεκροί και 1.000 τραυματίες σε μία νύχτα

ΗΠΑ:”Οι μέρες του Καντάφι είναι μετρημένες”

Έτοιμοι για την “Μητέρα των μαχών” στην Τρίπολη – Εγκλωβισμένοι δυτικοί στην Τρίπολη

Ώρα μηδέν για τον Καντάφι – Νιώθει την ανάσα των εξεγερμένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε