Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ουκρανία: Πρώην υπουργός της Τιμόσενκο καταδικάσθηκε σε διετή εργασία γενικού ενδιαφέροντος

Ουκρανία: Πρώην υπουργός της Τιμόσενκο καταδικάσθηκε σε διετή εργασία γενικού ενδιαφέροντος

Δικαστήριο του Κιέβου καταδίκασε σήμερα σε διετή γενικού ενδιαφέροντος κοινωνική εργασία τον αντιφρονούντα Γιούρι Λούτσενκο, πρώην υπουργό Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Γιούλιας Τιμόσενκο, μία απόφαση που αμέσως καταδίκασαν οι ΗΠΑ.

«Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Λούτσενκο» και τον καταδίκασε για παράνομη παράταση της αστυνομικής έρευνας εναντίον ενός Ουκρανού, τονίζεται στο σκεπτικό της καταδίκης που ανέγνωσε η δικαστής Γκάνα Μιεντουσέφσκα.

Ο Λούτσενκο τον Απρίλιο είχε καταδικασθεί ήδη σε τετραετή φυλάκιση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας–συνεπώς η νέα καταδίκη δεν πρόκειται να έχει επίπτωση στην έκτιση της ποινής του. Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, η νέα καταδίκη θα απορροφηθεί από την προηγούμενη, κατά πολύ αυστηρότερη, ποινή.

«Οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες από την ετυμηγορία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο. «Η πολιτικά υποκινούμενη δίωξη των ηγετών της αντιπολίτευσης», μεταξύ των οποίων ο Λούτσενκο και η Τιμόσενκο, «εγείρει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την προσήλωση της ουκρανικής κυβέρνησης στη δημοκρατία», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Λούτσενκο πρόκειται να μεταφερθεί από το κέντρο προσωρινής κράτησης στο Κίεβο, όπου κρατείται από τον Δεκέμβριο του 2010, σε άλλη φυλακή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Βίκτορ Κλιμένκο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε