Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Έκαψαν” το Φέργκιουσον μετά την απόφαση για την υπόθεση Μπράουν – Πυροβολισμοί και πλιάτσικο – Αστυνομία: Αναπάντητα τα πυρά αλλιώς θα είχαμε νεκρούς

“Έκαψαν” το Φέργκιουσον μετά την απόφαση για την υπόθεση Μπράουν – Πυροβολισμοί και πλιάτσικο – Αστυνομία: Αναπάντητα τα πυρά αλλιώς θα είχαμε νεκρούς

– Εικόνες απίστευτης καταστροφής στο Φέργκιουσον του Μιζούρι
– Βίαιες διαδηλώσεις μετά την απόφαση βόμβα να μην δικαστεί ο αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Μάικλ Μπράουν
– “Δεν είδαμε ειρηνικούς διαδηλωτές” λέει η αστυνομία
– Ακούστηκαν περισσότεροι από 150 πυροβολισμοί, κάηκαν αυτοκίνητα και μαγαζιά – 61 συλλήψεις
– Στους δρόμους η Εθνοφρουρά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μιζούρι
Διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ – Επεισόδια στο Όκλαντ

Πεδίο μάχης το Φέργκιουσον, με τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν ειρηνικά να μετατρέπονται σε “πόλεμο” ανάμεσα στην αστυνομία και τους κατοίκους της πόλης που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν μετά την απόφαση των ενόρκων να μην προσαχθεί σε δίκη ο Ντάρεν Γουίλσον.


Ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε με έξι σφαίρες τον 18χρονο άοπλο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου. Η αστυνομία κατηγόρησε τον νεαρό πως νωρίτερα είχε ληστέψει μια κάβα. Ο Γουίλσον υποστήριξε πως βρισκόταν σε άμυνα, αλλά αυτόπτες μάρτυρες είπαν από την πρώτη στιγμή πως ο Μπράουν ήταν γονατισμένος στο έδαφος και με τα χέρια ψηλά, στα θέση παράδοσης όταν πυροβολήθηκε.

Αμέσως, ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ρατσιστικό έγκλημα. Ο αστυνομικός είναι λευκός, ο 18χρονος μαύρος. Στις ΗΠΑ του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου αναβιώνει το μίσος οι φυλετικές διακρίσεις. Και ο Μπαράκ Ομπάμα κοιτά σαν θεατής από το Οβάλ Γραφείο.

Εδώ και ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος και όλη η υφήλιος βλέπει τις ΗΠΑ να καίγονται. Το Φέργκιουσον, μια μικρή πόλη κοντά στο Σεντ Λούις του Μιζούρι μοιάζει με κρανίου τόπο. Οι οργισμένοι διαδηλωτές έσπασαν τα πάντα. Έβαλαν φωτιές σε αυτοκίνητα, σε επιχειρήσεις. Η αστυνομία επιχείρησε να καταστείλει τις αντιδράσεις. Αλλά η πόλη θα “ξυπνήσει” κατεστραμμένη.

Ήδη έχουν γίνει 61 συλλήψεις με τις κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων κυμαίνονται από παράνομη συγκέντρωση μέχρι εμπρησμό και διάρρηξη.

Στους δρόμους η Εθνοφρουρά

Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν καεί περισσότερα από 10 κτίρια και δεκάδες αυτοκίνητα, ενώ έχουν ακουστεί πάνω από 150 πυροβολισμοί. «Δυστυχώς, δεν είδα ειρηνικούς διαδηλωτές» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Τζον Μπέλμαρ, ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στην άλλη πλευρά. Όπως είπε, οι αστυνομικοί δεν απάντησαν γι’ αυτοί και «δεν υπήρξαν νεκροί»!








Στη διάρκεια της νύχτας, οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα και λεηλάτησαν επιχειρήσεις, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης.

Το Μιζούρι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εντολή του κυβερνήτη της πολιτείας Τζέι Νίξον, με την κυβέρνηση Ομπάμα να στέλνει (μετά από αίτημα του κυβερνήτη) επιπλέον δυνάμεις της Εθνοφρουράς στην πόλη για να ενισχύσουν τους αστυνομικούς.










Εκτός από πυρά, οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ στις 02:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας) 12 κτίρια φλέγονταν.

Αν και δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις Τζον Μπέλμαρ δήλωσε πως οι ταραχές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί ήταν “πολύ χειρότερες” από τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει αμέσως μετά τον πυροβολισμό του 18χρονου Μάικλ Μπράουν.

Τα σχολεία στο Φέργκιουσον και τις γύρω μικρότερες πόλεις ανακοίνωσαν πως δεν θα ανοίξουν σήμερα. Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Κλέιτον του Μιζούρι όπου συνεδρίασε το σώμα των ενόρκων.

Επεισόδια όμως δεν έγιναν μόνο στο Φέργκιουσον.

 








Μια χώρα στους δρόμους

Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του σώματος των ενόρκων για τη μη παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον νεαρό Μάικλ Μπράουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν “Ο ρατσισμός σκοτώνει”, “Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί”. “Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη”, φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.



Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης έκανε το… λάθος να πάει αυτοπροσώπως στην Times Square, όπου κάποιος τού πέταξε ένα κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.

Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας “Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε” και κρατώντας πανό που έγραφαν “Σταματήστε τον ρατσισμό της αστυνομίας” και “Η Ζωή των Μαύρων μετράει”.



Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Όκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο και υπήρξαν συμπλοκές και συλλήψεις, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαίρη Καλουτσάκη
Φωτογραφίες: EPA – Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε