weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Πλήρη έλεγχο της ασφάλειας από Αφγανούς ζητά ο Καρζάι

Πλήρη έλεγχο της ασφάλειας από Αφγανούς ζητά ο Καρζάι
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο αφγανικός λαός επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας του μέχρι το 2014, δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι στη διεθνή Διάσκεψη της Καμπούλ για το μέλλον της χώρας.

«Παραμένω αποφασισμένος οι αφγανικές εθνικές δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν την ευθύνη όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της επιβολής του νόμου σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το 2014», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χ.Καρζάι.

Ο ίδιος είπε ότι οι ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας είναι η αιτία, ως έναν μεγάλο βαθμό, της διαφθοράς και ότι υπονομεύουν τη σταθερότητα.

Ο αφγανός πρόεδρος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει κατά 50% το ποσοστό των χρηματικών ενισχύσεων προς την αφγανική κυβέρνηση.

Ζήτησε, μάλιστα, να διοχετεύσει οικονομική βοήθεια μέσω της κυβέρνησής του για τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή του αφγανικού λαού.

«Παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, έχουμε διδαχτεί από κοινού ότι διοχετεύοντας τους πόρους μας μέσω εκατοντάδων μεμονωμένων προγραμμάτων δεν πετυχαίνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τη διαφάνεια, και δεν στηρίζουμε τη δημιουργία σωστής διακυβέρνησης», είπε ο Καρζάι στους περίπου 70 αντιπροσώπους απ’ ολόκληρο τον κόσμο, που συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Καμπούλ.

«Ηρθε η ώρα να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον περιορισμένο αριθμό εθνικών προγραμμάτων και σχεδίων για να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών μας, να ενισχύσουμε το εθνικό συμβόλαιο μεταξύ κράτους και πολιτών», είπε ο πρόεδρος.

Οι αντιπρόσωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 40 υπουργοί Εξωτερικών, αναμένεται να συσκεφθούν και στη συνέχεια να επικυρώσουν 15 αναπτυξιακά προγράμματα εθνικής προτεραιότητας κοινωνικο-οικονομικού περιεχομένου, τα οποία κατάρτισε η αφγανική κυβέρνηση.

Οι δωρητές που μετέχουν στη Διάσκεψη αναμένεται να αποφασίσουν την παροχή οικονομικής βοήθειας και τη μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στην αφγανική κυβέρνηση με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση της Καμπούλ ότι θα πατάξει τη διαφθορά στον πολιτικό χώρο.

Στη Διάσκεψη της Καμπούλ αναμένεται να υιοθετηθεί ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη μεταφορά της ασφάλειας 34 επαρχιών στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2014.

Ο αφγανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του, αλλά και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν έναν «κοινό εχθρό». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η νίκη θα έρθει μόνο με το αν δοθεί στους Αφγανούς περισσότερη ευθύνη για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν μέσα στα σύνορα της χώρας.

Ο Χαμιντ Καρζάι, επίσης, είπε ότι η μεταφορά της ασφάλειας στην δική του κυβέρνηση είναι ύψιστη προτεραιότητα για αυτόν.

Ακόμη υποσχέθηκε να βελτιώσει τα συστήματα χρηματοπιστωτικής διαχείρισης και το φορολογικό σύστημα της χώρας, όπως επίσης διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για την εξάλειψη της διαφθοράς.

Δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ανακοίνωσε ότι η διεθνής στρατιωτική δύναμη θα παραμείνει στο Αφγανιστάν και μετά τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα αναλάβουν τον έλεγχο ο στρατός και η αστυνομία της χώρας.

«Η μεταβίβαση της εξουσίας  θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, ύστερα από ρεαλιστική εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας, έτσι ώστε να είναι οριστική», δήλωσε ο Ράσμουσεν. «Αλλά και όταν αυτό επιτευχθεί, οι διεθνείς δυνάμεις δεν θα αποχωρήσουν. Απλά θα αποκτήσουν υποστηρικτικό ρόλο», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος, η διεθνής κοινότητα αναμένεται να αποφασίσει ότι «οι Αφγανικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ANSF) θα πρέπει να ηγούνται και να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας μέχρι το τέλος του 2014», ενώ θα πρέπει να αρχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιχειρήσεις ασφαλείας σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Χ.Κλίντον: Σημαντική η μεταβίβαση της ασφάλειας

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το Αφγανιστάν και τους διεθνείς εταίρους του να εντείνουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας ώστε να επιτύχουν στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν.

Η Κλίντον δήλωσε ότι ο Ιούλιος του 2011, η ημερομηνία που έχει θέσει ως στόχο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, υπογραμμίζει την ανάγκη μεταβίβασης μεγαλύτερης ευθύνης για την ασφάλεια του Αφγανιστάν στην κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

«Ο Ιούλιος του 2011 ως χρονικός στόχος εμπεριέχει και την έννοια του επείγοντος και το βαθμό της αποφασιστικότητάς μας. Η διαδικασία μεταβίβασης (της ευθύνης) είναι πολύ σημαντική για να μετατεθεί επ’ αόριστον», είπε η Κλίντον.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βλέπει «θετικά βήματα» στις προσπάθειες επίτευξης της ειρήνης στο Αφγανιστάν.

Η Κλίντον δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα «αναμένει αποτελέσματα» από τις προσπάθειες του Αφγανιστάν για την πάταξη της διαφθοράς.

#TAGS MM