Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκατέλειψαν το Φιδονήσι οι Ρώσοι – «Τους διώξαμε» ισχυρίζεται το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εγκατέλειψαν το Φιδονήσι οι Ρώσοι – «Τους διώξαμε» ισχυρίζεται το Κίεβο

Το νησί έξω από την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμβολο. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, οι δυνάμεις της Ρωσίας το εγκατέλειψαν. Γιατί, είναι θέμα υπό συζήτηση.

Η πλευρά τα Ρωσίας ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της εγκατέλειψαν το Φιδονήσι ως κίνηση καλής θέλησης για να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία.

Η δε Ουκρανία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ότι οι δυνάμεις της με τους συνεχείς βομβαρδισμούς, ανάγκασαν τους Ρώσους να φύγουν από το Φιδονήσι.

Την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ανακοίνωσε υπουργείο Άμυνας της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «κίνηση καλής θέλησης» προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγωγή και η μεταφορά σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Νησί των Φιδιών και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επιτρέψει την εξαγωγή της παραγωγής σιτηρών της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ.

«Η απόφαση αυτή δεν θα επιτρέπει πλέον στο Κίεβο να κάνει σπέκουλα επί μίας επικείμενης διατροφικής κρίσης λέγοντας ότι είναι αδύνατον να εξαγάγει σιτηρά εξαιτίας του πλήρους ελέγχου που ασκεί η Ρωσία στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε.

Το Κίεβο ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι ανάγκασε σε αποχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από σφοδρό βομβαρδισμό και επίθεση κατά την διάρκεια της νύκτας.

«Καμπούμ» ήταν η αντίδραση του Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ανέβασε στο twitter φωτογραφία από το φλεγόμενο Φιδονήσι και ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον «ρωσικές δυνάμεις στο Φιδονήσι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά».

Ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου διεμήνυσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα εκδιώξουν τους Ρώσους κι από άλλα σημεία της χώρας που έχουν κατακτήσει. «Θα ακολουθήσουν κι άλλα “καμπούμ”. Όλα θα γίνουν ουκρανικά», ανέφερε στο tweet του! 

Το Νησί των Φιδιών κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις από τη αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην συνέχεια, οι ρωσικές δυνάμεις δέχονταν συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Νησί των Φιδιών ελέγχει την πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ο ρωσικός αποκλεισμός εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών.

Η κατάληψη του Νησιού των Φιδιών από τις ρωσικές δυνάμεις έμεινε στην ιστορία από την απάντηση που έδωσε μέσω του ασυρμάτου η ουκρανική φρουρά του νησιού όταν έλαβε την εντολή να παραδοθεί: «Προς ρωσικό πλοίο: άντε γα…θείτε».

Το περιστατικό αποτυπώθηκε στο γνωστό πλέον ουκρανικό γραμματόσημο. Την ημέρα της έκδοσης του γραμματοσήμου, οι ουκρανικές δυνάμεις βύθισαν το καταδρομικό Moskva, την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις