Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

ΠΟΥ: τα φάρμακα προλαβαίνουν τη νέα γρίπη

ΦΩΤΟ REUTERS

Με ανακοίνωση του ο ΠΟΥ προτρέπει τις ομάδες υψηλού κινδύνου να παίρνουν αντιικά φάρμακα.

Στην σύσταση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα αντιικά φάρμακα μπορούν να προλάβουν μία σοβαρή εξέλιξη της νέας γρίπης και θα πρέπει να χορηγηθούν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

“Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, προκειμένου να προληφθεί μια σοβαρή εξέλιξη της νόσου, τα αντιιικά πρέπει να χορηγούνται από νωρίς” είπε Νίκι Σίντο από το παγκόσμιο πρόγραμμα καταπολέμησης της γρίπης του ΠΟΥ.

Παλαιότερα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι παρουσιάστηκαν μόνο σπάνιες και μεμονωμένες περιπτώσεις ανθεκτικότητας στα αντιικά όπως το osetamivir, το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά από την ελβετική εταιρεία Roche Holding.

Οι έρευνες που έχουν γίνει, σύμφωνα με την Σίντο, έδειξαν ότι τα αντιικά φάρμακα είναι ασφαλή για τις εγκύους, τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών και τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας, ενώ ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί.

Ωστόσο αρκετοί γιατροί περιμένουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα πριν χορηγήσουν φάρμακα για τη νέα γρίπη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να είναι σίγουροι. Η Σίντο όμως είπε ότι σε τοποθεσίες όπου είναι γνωστό ότι κυκλοφορεί ο ιός, “δεν θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε