Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

“Πράσινο φως” για μέτρα λιτότητας απο τους Λετονούς

Η κεντροδεξιά συμμαχία κατέκτησε τις 63 από τις 100 έδρες στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Ο συνασπισμός Ενότητα του πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόφσκις εξασφαλίζει 33 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τα 1.003 από τα 1.013 εκλογικά τμήματα της χώρας, τονίζει η κεντρική εφορευτική επιτροπή. Οι σύμμαχοι της Ενότητας στην κυβέρνηση, η Ένωση των Πρασίνων και οι Αγρότες και Εθνικιστές για την Πατρίδα και την Ελευθερία συγκεντρώνουν αντίστοιχα 22 και οκτώ έδρες. Το κόμμα του Κέντρου Αρμονία, αριστερή παράταξη που συνασπίζει τη ρωσόφωνη μειονότητα, σημειώνει άνοδο, καταλαμβάνοντας 29 από τις 18 έδρες. Το μόνο άλλο κόμμα που κατόρθωσε να εισέλθει στη Βουλή είναι το αντιπολιτευόμενο δεξιό Κόμμα για μία Καλλίτερη Λεττονία, που όμως σημείωσε μεγάλη εκλογική πτώση, πέφτοντας από τις 26 έδρες στις οκτώ.

“Δεν υπάρχει λόγος για ευφορία. Φυσικά, μπορούμε να πανηγυρίζουμε τώρα… αλλά έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας”, δήλωσε ο Ντομρπόβσκις. Πρόσθεσε εξάλλου ότι θα έχει επαφές με τους κυβερνητικούς εταίρους του, αλλά και με το κόμμα της ρωσικής μειονότητας “Αρμονία- Κέντρο”, για να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας.
 
Το βασικό έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι η σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2011, που θα πρέπει να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους 770 εκατομμυρίων δολαρίων, πέραν των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί ήδη από το Μάρτιο του 2009, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ντομπρόβσκις.

Η κυβέρνηση της Λετονίας εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μείωσης δαπανών και δομικών αλλαγών, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε το ΔΝΤ και τη Ευρωπαϊκή Ένωση για την χορήγηση δανείου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε