Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά του συνταξιοδοτικού

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές προσέφυγαν στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, θεωρώντας ότι θίγει τις αρχές της ισότητας.

Το επίμαχο νομοσχέδιο με το οποίο πέρασε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια (και στα 67 από τα 65 για την καταβολή πλήρους σύνταξης) ξεσήκωσε τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων στη Γαλλία. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση «θίγει τις αρχές της ισότητας» που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα της χώρας.

«Αυτή η παραβίαση της ισότητας αφορά όλους τους εργαζόμενους που άρχισαν να εργάζονται αργά, τις γυναίκες και τους ανέργους που έχουν μειωμένη επαγγελματική καριέρα, τους εργάτες που έχουν 7 χρόνια λιγότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που επέδωσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο, που εγγυάται την πιστότητα των νόμων προς το Σύνταγμα της χώρας, έχει ένα μήνα στη διάθεσή του για να αποφανθεί αλλά στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να αποφανθεί νωρίτερα, καθώς εντός των επόμενων ημερών ο νόμος θα περάσει από τα Ηλύσια Πεδία για… υπογραφή από τον Νικολά Σαρκοζί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε