Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε μια εβδομάδα η έκδοση Χάτζιτς στη Χάγη – Ήταν οπλισμένος όταν συνελήφθη

Γερασμένος και με λιγότερα μαλλιά και χωρίς γένια, ο Γκόραν Χάτζιτς μοιάζει με φάντασμα του παλιού του εαυτού. Ξεκίνησαν οι διεργασίες για να μεταφερθεί στο ΔΠΔ.

Ο τελευταίος από τους καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία, έπεσε την Τετάρτη στα χέρια των αρχών, τη στιγμή που –σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ- παίρνει χρήματα από χρήματα από συνεργάτη του στη δασώδη περιοχή Φρούσκα Γκόρα, στη Βοϊβοντίνα.

Ο εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούκσεβιτς αποκάλυψε ότι ήταν οπλισμένος με πιστόλι, αλλά δεν προσπάθησε να αντισταθεί. Συνελήφθη σε ένα δάσος δίπλα στο χωριό Κρούσεντολ στην επαρχία Φρούσκα Γκόρα, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βελιγραδίου.

“Ένας σύνδεσμος που του πήγαινε χρήματα συνελήφθη επίσης. Είχε επαφές με ανθρώπους της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας”, επεσήμανε ο Βούκσεβιτς. “Η πρώτη σημαντική πρόοδος στην έρευνα έγινε όταν προσπάθησε να πουλήσει έναν πίνακα του Μοντιλιάνι”, ο οποίος μάλλον είχε περιέλθει στην κατοχή του στη διάρκεια του πολέμου, εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς έγινε αυτό.

Στη σύλληψή του συμμετείχαν άνδρες της κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (BIA). Ο Χάτζιτς είχε πλαστή ταυτότητα και κυκλοφορούσε ελεύθερα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ήταν ξυρισμένος, έχοντας αποχωριστεί το σήμα κατατεθέν του τα τελευταία χρόνια, τα γένια του.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του, ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, οδηγήθηκε στο ειδικό δικαστήριο εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι. Φορούσε ένα μπλουζάκι, ήταν πιο παχύς και ήταν σχεδόν καραφλός, πολύ αλλαγμένος σε σχέση με τις τελευταίες φωτογραφίες του.

Η μεταφορά του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται το αργότερο μέσα σε μια εβδομάδα, αν δεν ασκήσει έφεση.

Κατά την ανάκριση, ο Χάτζιτς έμοιαζε τρομαγμένος και ήταν συνεργάσιμος.

Ο Χάτζιτς αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς φέρεται να ενέχεται στις δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων Κροατών και την απέλαση χιλιάδων άλλων Κροατών και μη Σέρβων από τα σερβικά στρατεύματα στη διάρκεια του πολέμου.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ευθύνεται για τη σφαγή στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ, τον Νοέμβριο του 1991, όταν 264 άνθρωποι που είχαν καταφύγει εκεί εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις, αφού πρώτα βασανίστηκαν.

Κατηγορείται επίσης και για παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου, την περίοδο 1992-1993, όσο ήταν πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας “Σερβικής Αυτόνομης Περιοχής της Σλαβονίας, Μπαράνια και δυτικού Σρεμ”, στην Κροατία.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γκόραν Χάτζιτς: Ο αποθηκάριος που έγινε πρόεδρος!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε