Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σοκ στην Τουρκία: Όμηρος αριστερής οργάνωσης εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση της δολοφονίας 15χρονου διαδηλωτή!

Σοκ στην Τουρκία: Όμηρος αριστερής οργάνωσης εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση της δολοφονίας 15χρονου διαδηλωτή!

– Ομηρία σε εξέλιξη στην Τουρκία – Πέντε τα αιτήματα των δραστών – Έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει
– Μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίν Κιράζ
– Εισέβαλλαν στο γραφείο του στο δικαστικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη – Απειλούν να τον σκοτώσουν
– Ο όμηρος ερευνούσε την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν
– Είχε πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικού κατά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί
– Μπλάκ άουτ μαμούθ σε δεκάδες περιοχές της Τουρκίας, ανάμεσά τους Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σοκ προκαλεί η εικόνα του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίν Κιράζ με το πιστόλι στον κρόταφο και ένα χέρι να του κρατά το στόμα κλειστό. Η εικόνα από την ομηρία στην Τουρκία κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί ανατριχίλα.
Όμηρος ο εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί, τον Ιούνιο του 2013. Το αγόρι είχε φύγει από το σπίτι του για να αγοράσει ψωμί αλλά τραυματίστηκε από κάνιστρο δακρυγόνου που πέταξε αστυνομικός και μετά από 269 μέρες σε κώμα, στις 11 Μαρτίου του ’14, έχασε τη μάχη για τη ζωή!

Οι δράστες εισέβαλαν στο κτίριο στις 12:30 το μεσημέρι αλλά η ομηρία έγινε γνωστή μια ώρα μετά! Έχουν πέντε αιτήματα, τα οποία όμως δεν έχουν κάνει γνωστά στις αρχές, είπε στο NewsIt ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας Ηχώ και ανταποκριτής του Mega στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόπουλο, το γραφείο του εισαγγελέα βρίσκεται στον έκτο όροφο του υπερσύγχρονου δικαστικού μεγάρου Τσαγλαγιάν, όπου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι δικαστικές υπηρεσίες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέντ Νταβούτογλου, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εσωτερικών της χώρας.


Την ώρα που περισσότερες από 40 περιοχές της Τουρκίας, ανάμεσά τους η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη (σ.σ. στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί), έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι εξαιτίας διακοπής ρεύματος – μαμούθ, τη μεγαλύτερη σε έκταση εδώ και 10ετίες, μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) εισέβαλαν στο δικαστικό μέγαρο Τσαγλαγιάν και πήραν όμηρο τον εισαγγελέα.
Η ακροαριστερή οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στην Τουρκία από το 1990.

Αμέσως, ανέβασαν στο twitter τη σοκαριστική φωτογραφία του εισαγγελέα με το πιστόλι στον κρόταφο και απείλησαν πως θα τον σκοτώσουν. Ανέβασαν επίσης ένα video με ηχητικό μήνυμα.
Ανακοίνωση σε ιστοσελίδα που πρόσκειται στο DHKP-C αναφέρει ότι η οργάνωση δίνει διορία ως τις 15:35 (ώρα Ελλάδας) στους αστυνομικούς που ευθύνονται για τον θάνατο του νεαρού αγοριού να «ομολογήσουν δημοσίως» την πράξη τους, διαφορετικά απειλεί να σκοτώσει τον εισαγγελέα.

Η εικόνα αυτή προκάλεσε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστικού μεγάρου αλλά εικάζεται πως ήταν βολές στον αέρα για εκφοβισμό, ενώ όσοι βρίσκονταν εκεί απομακρύνθηκαν.
Μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί γύρω από το δικαστήριο.

Το χρονικό του τρόμου

Τις δραματικές στιγμές που “ζει” η Κωνσταντινούπολη περιέγραψε στο NewsIt ο εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας “Ηχώ” και ανταποκριτής του Mega στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος.

“Περίπου στις 12.30 το μεσημέρι ξεκίνησε η υπόθεση ομηρίας του εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση του 14χρονου που έχασε τη ζωή του μετά από 269 μέρες που έδινε αγώνα ζωής στην εντατική. Είχε χτυπήσει με κάνιστρο δακρυγόνου στα επεισόδια του πάρκου Γκεζί.

Μόλις μία ώρα μετά, μετά τη μιάμιση το μεσημέρι δημοσιεύτηκαν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι φωτογραφίες της ομηρίας, τις οποίες μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ αρνήθηκαν αρχικά να δείξουν. Η εικόνα είναι συγκλονιστική, βλέπουμε τον εισαγγελέα να απειλείται με όπλο, να είναι φιμωμένος στο γραφείο του.



Από εκείνη την ώρα φυσικά όλα τα κανάλια το παίζουν πρώτο θέμα. Η Τουρκία έμεινε άφωνη. Η Τουρκία που είναι πολύ αναστατωμένη καθώς η μισή χώρα έχει υποστεί μπλακ άουτ, σε πάνω από 30 πόλεις δεν υπήρχε ρεύμα, μεταξύ των οποίων στην Σμύρνη, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Δεν λειτουργούν οι συρμοί του μετρό, υπάρχουν φυσικά σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία και στους δρόμους.

Δε γνωρίζουμε αν οι δύο υποθέσεις συνδέονται, διότι για την ομηρία ξέρουμε ότι οι δράστες είναι μια αριστερή οργάνωση που έχει 5 αιτήματα που όμως οι αρχές δε μας λένε πια είναι. Επίσης οι δράστες έχουν δώσει διορία έως τις 3.30 το μεσημέρι για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δίχως οι αρχές να μας λένε πια είναι η απειλή (προφανώς είναι ότι θα σκοτώσουν τον εισαγγελέα).



Δεν ξέρουμε δηλαδή αν το μπλακ άουτ βοήθησε να βάλουν οι δράστες μέσα το όπλο. Και μιλάμε όχι για ένα οποιοδήποτε δικαστικό μέγαρο, μιλάμε για ένα τεράστιο κτίριο στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί όλα τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες της Κωνσταντινούπολης. Μιλάμε για ένα μοντέρνο κτίριο που έχει ισχυρότατη ασφάλεια και το ερώτημα είναι πως οι δράστες κατάφεραν να φτάσουν στον 6ο όροφο που βρίσκεται το γραφείο του εισαγγελέα.

Αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει ειδικές δυνάμεις και υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν αποκλείεται να ξεκινήσει μια επιχείρηση διάσωσης, δεν ξέρουμε αν γίνονται και διαπραγματεύσεις. Ενώ υπάρχει μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι ακούστηκαν το πρωί και δύο πυροβολισμοί από το γραφείο που εικάζεται ότι ήταν πυροβολισμοί στον αέρα.

Το δικαστικό μέγαρο έχει ρεύμα αυτή την ώρα και σε μέρος της Κωνσταντινούπολης έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση. Σε 10 πόλεις έχει έρθει το ρεύμα, αλλά δεν έχουν ρεύμα 20 πόλεις και μέρος της Κωνσταντινούπολης. Ο πρωθυπουργός πολύ πριν γίνει γνωστή η υπόθεση της ομηρίας είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για το μπλακ άουτ, ακόμη και αυτό της τρομοκρατίας. Όπως και ο Υπουργός ενέργειας είχε πει ότι δεν γνωρίζουμε αν έχουμε μια κυβερνοεπίθεση ή κάποιο άλλο αίτιο αφού δεν υπάρχει έλλειψη ενέργειας. Και σαφώς όλοι κάνουν σενάρια σύνδεσης του ενός θέματος με το άλλο αλλά δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν συνδέονται ή αν βοήθησε το μπλακ άουτ την ομηρία.

Πριν λίγο ξεκίνησε σύσκεψη για το θέμα της ομηρίας στο γραφείο του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας και όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα πως θα λήξει αυτή η υπόθεση”.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: www.newsit.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ισμήνη Λέντζου
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε