Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Σπόροι από την Αίγυπτο ύποπτοι για το E.Coli

REUTERS
Σπόροι από την Αίγυπτο θεωρούνται ύποπτοι για την επιδημία του θανατηφόρου βακτηρίου E.Coli στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ένα φορτίο μοσχοσίταρου που εισήχθη το 2009 από την Αίγυπτο θεωρείται “ο πιο πιθανός σύνδεσμος” ανάμεσα στα κρούσματα δηλητηρίασης από το βακτήριο E.coli στη Γαλλία και τη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων EFSA.
 
Η EFSA ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν νέες μολύνσεις και η απόσυρση των σπόρων που προέρχονται από το εν λόγω φορτίο μπορεί να αποφασιστεί σήμερα από την ΕΕ, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.
 
Η EFSA καλεί επίσης τους καταναλωτές να μην τρώνε φύτρα παρά μόνον αν έχουν μαγειρευτεί επιμελώς.
 
“Η ανάλυση των πληροφοριών από τα κρούσματα στη Γαλλία και τη Γερμανία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα φορτίο σπόρων μοσχοσίταρου που χρησιμοποιήθηκαν για να παραχθούν φύτρα, το οποίο εισήχθη από την Αίγυπτο από ένα γερμανό εισαγωγέα, είναι ο πιθανότερος κοινός σύνδεσμος” μεταξύ των κρουσμάτων, αναφέρει η EFSA, η οποία έχει την έδρα της στην Πάρμα της Ιταλίας, σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της στο Ίντερνετ.
 
Το εν λόγω φορτίο, περίπου 15 τόνων, εισήχθη το 2009 στη Γερμανία και στη συνέχεια διανεμήθηκε και σε άλλες χώρες, κυρίως στη Γαλλία.
 
Η υπηρεσία προσθέτει όμως ότι “άλλα φορτία μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο κατά την περίοδο 2009 – 2011 μπορεί να εμπλέκονται” και υπογραμμίζει πως πρέπει να διεξαχθούν έρευνες σε όλες τις χώρες που μπορεί να έλαβαν σπόρους από τα εν λόγω φορτία.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε