Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Συνομιλίες δυο φορές το μήνα προτείνει ο Νετανιάχου

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι απευθείας συνομιλίες, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ξεκινούν στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να τα λέει δυο φορές την εβδομάδα με τον Μαχμούντ Αμπάς.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ενημέρωσε αρκετούς από τους υπουργούς του για την πρότασή του, υπογραμμίζοντας ότι για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, είναι σημαντικό να διεξαχθούν μεταξύ ηγετών και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μυστικότητα, δήλωσε πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η εφημερίδα Jerusalem Post γράφει ότι ο Νετανιάχου δήλωσε πως σοβαρές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν άμεσες, μυστικές και συνεχείς συνομιλίες μεταξύ των ηγετών στα βασικά θέματα.

Ήδη, η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκίνησε να σχηματίζει μικρή διαπραγματευτική ομάδα, η οποία σκοπεύει να έχει υπό τον έλεγχό της τη γρήγορη διεξαγωγή δύσκολων και εκτενών διαπραγματεύσεων. Εκτός αυτής, όμως, έμεινε ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Νετανιάχου και του Αμπάς θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο, υπό την αιγίδα του Μπαράκ Ομπάμα και θα αποτελέσει ο έναυσμα για την επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ύστερα από 20 μήνες διακοπής.

Ο Αμερικανός Ντένις Ρος, απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα, έφθασε στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αμβλύνει ορισμένες διαφορές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Ο Ρος ενδέχεται να διαιτητεύσει σε συνομιλίες για μια διευθέτηση σε σχέση με το 10μηνο μορατόριουμ που έχει επιβάλει ο Νετανιάχου στους εβραϊκούς οικισμούς και το οποίο λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε