Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Θετική” η συνάντηση Ισραηλινών – Παλαιστινίων

“Θετική” η συνάντηση Ισραηλινών – Παλαιστινίων

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συναντήθηκαν την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010, και σύμφωνα με την Ιορδανία, χώρα οικοδεσπότη της συνάντησης, οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συναντηθούν ξανά.

“Όλα τα μέρη εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια λύση δύο κρατών”, δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζιουντέχ χαρακτηρίζοντας “θετική” τη συνάντηση αυτή που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είχαν υπογραμμίσει ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αυτές ως αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

“Η παλαιστινιακή πλευρά παρουσίασε ένα έγγραφο που αντιπροσωπεύει το όραμά της για τα σύνορα και την ασφάλεια. Η ισραηλινή πλευρά το έλαβε, με την υπόσχεση να το μελετήσει τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε ο Τζιουντέχ στον Τύπο.

“Αποφασίσαμε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν στην Ιορδανία και η ανακοίνωση των συναντήσεων” θα γίνει από την Ιορδανία, πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν “αυτή τη θετική εξέλιξη”. “Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνει.

“Τα αποτελέσματα που και οι δύο πλευρές λένε ότι επιθυμούν δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα “κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν” οι πρωταγωνιστές στο τραπέζι αυτό.

Οι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων Σάεμπ Ερεκάτ και του Ισραήλ Γιτζάκ Μόλσο είχαν μια συνάντηση σε ολομέλεια με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ), πριν από τη διμερή τους συνάντηση παρουσία του ιορδανού Υπουργού.

Είναι η πρώτη φορά που ο ειδικός απεσταλμένος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής συναντώνται δημόσια από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, διατήρησαν τις θέσεις τους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για επανέναρξη των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν ανασταλεί εδώ και σχεδόν 16 μήνες.

“Το Παλαιστινιακό αίτημα είναι γνωστό: να δεχτούν οι Ισραηλινοί ακριβείς ς αναφορές για την ειρηνευτική διαδικασία και να σταματήσουν τους εποικισμούς, στην περίπτωση αυτή είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε σήμερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Η συνάντηση αυτή έχει ως στόχο να “προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία και να προσεγγίσει τις απόψεις”, δήλωσε στον Τύπο, ελπίζοντας “σε αποτελέσματα σήμερα ή στις επόμενες δύο ημέρες για να προετοιμαστεί ένα γόνιμο έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”.

“Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας άμεσα χωρίς προϋποθέσεις”, δήλωσε με ικανοποίηση ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νταν Μέριντορ.

Προειδοποίησε όμως ότι αυτή η διερευνητική συνάντηση δεν αποτελεί επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι το Ισραήλ, το οποίο αρνείται μέχρι σήμερα το πάγωμα του εποικισμού και τις βάσεις των συζητήσεων που ζητούνται από τους Παλαιστινίους, δεν θα αποκαλύψει τις θέσεις του παρά μόνο στο πλαίσιο άμεσων συνομιλιών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε