Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Το Τουρκμενιστάν “σνομπάρει” τη Ρωσία

Το Τουρκμενιστάν “σνομπάρει” τη Ρωσία

Ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει μόνο του τον αγωγό φυσικού αερίου “Ανατολή -Δύση”.

Το Τουρκμενιστάν ανακοίνωσε πως θα προωθήσει μόνο του την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου « Ανατολή -Δύση», με τον οποίο θα μεταφέρονται τα πλούσια κοιτάσματά του, ένα σχέδιο που το κόστος του ανέρχεται στα 1,5 δισ. δολάρια και στο οποίο η Ρωσία ευελπιστούσε πως θα διαδραμάτιζε έναν σημαντικό ρόλο.

 «Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουμε την κατασκευή του νέου αγωγού Ανατολή- Δύση με ίδια έξοδα», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, σύμφωνα με φιλοκυβερνητική εφημερίδα. «Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα συνδέει τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου συγκεντρώνονται τα πλουσιότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές του Τουρκμενιστάν στο κέντρο και κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας», πρόσθεσε.

Ο Μπερντιμουχαμέντοφ υπέγραψε διάταγμα που εξιουσιοδοτεί την κρατική εταιρεία ενέργειας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τον αγωγό, του οποίου η ετήσια δυνατότητα μεταφοράς θα ανέρχεται σε 30 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και η λειτουργία του έχει ανακοινωθεί για τον Ιούνιο του 2015.  Η ανακοίνωση της κατασκευής του αποτελεί κόλαφο για πολλές χώρες, ιδίως για τη Ρωσία, η οποία από πολλού επεδίωκε να λάβει μέρος στην κατασκευή του μεγαλεπίβολου αυτού σχεδίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε