Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Τραγωδία σε κινέζικο ορυχείο

Στους 26 έφτασαν οι νεκροί και 11 παραμένουν παγιδευμένοι μέσα σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας, ύστερα από έκρηξη αερίου.

Η πυκνή καρβουνόσκονη στις στοές του ορυχείου δυσχεραίνει τις σωστικές προσπάθειες στο ορυχείο, στην πόλη Γιουσού, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, ενώ πρόβλημα αποτελούν και οι υψηλές συγκεντρώσεις αερίου, σύμφωνα με επικεφαλής μιας ομάδας διασωστών.

Οι 26 εργαζόμενοι πιστεύεται ότι πέθαναν από ασφυξία μετά από διαρροή αερίου το Σάββατο. Άλλοι 239 κατάφεραν να βγουν από το ορυχείο με ασφάλεια. Σύμφωνα με το Νέα Κίνα παρόμοια διαρροή αερίου στο ίδιο ορυχείο είχε στοιχίσει τη ζωή 23 εργαζόμενων το 2008.

Τα ορυχεία –και ειδικά τα ανθρακωρυχεία– στην Κίνα είναι διαβόητα για τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας και τα συχνά δυστυχήματα. Τουλάχιστον 2.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2009, κατά τον επίσημο απολογισμό, που μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν χαμηλότερο από τον πραγματικό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει την κατάσταση δεν απέδωσε. Το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ασφάλειας στην εργασία, σημειώθηκαν 341 θάνατοι σε 81 δυστυχήματα μόνο σε ανθρακωρυχεία.

Μόλις την Παρασκευή, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει δεκαήμερη εκστρατεία επιθεωρήσεων στα ορυχεία της χώρας προκειμένου να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέιρα, προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κίνα να αντιμετωπίσει την πρόσφατη καταστροφή, εκτιμώντας ότι η χώρα του έχει αποκτήσει πλέον κάποια εμπειρία στη διαχείριση τέτοιου είδους προβλημάτων. “Ελπίζω ότι οι κινέζοι εργάτες που έχουν υποφέρει από αυτό το δυστύχημα, όπως και οι μεταλλωρύχοι στον Ισημερινό, θα επιστρέψουν στη ζωή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο του στο Λονδίνο την πρώτη ημέρα της Ευρωπαϊκής περιοδείας του. “Αν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, μπορούν να υπολογίζουν σε μας”, υπογράμμισε.

 Ο κ. Πινέιρα δήλωσε ότι η χώρα του αποκόμισε διδάγματα από την καταστροφή στο ορυχείο του Σαν Χοσέ στη βόρεια Χιλή, όπου 33 μεταλλωρύχοι είχαν παγιδευτεί επί δύο μήνες και διασώθηκαν με μια εντυπωσιακή επιχείρηση την εβδομάδα που πέρασε. “Έχουμε πολλά να μάθουμε από το ατύχημα αυτό, ένα από τα διδάγματα του οποίου είναι ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να συμμετέχουμε περισσότερο στην εγγύηση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων μας,” είπε στους δημοσιογράφους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε