Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τυνησία: Πυροβολισμοί, διαδηλώσεις και ανασχηματισμός

ΦΩΤΟ REUTERS

Στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές στην πόλη Γκέφσα και ένας νεαρός αυτοπυρπολύθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας μέσα στα γραφεία της τοπικής συνδικαλιστικής ένωσης.

Είναι η πρώτη φορά που ο τυνησιακός στρατός επεμβαίνει σε διαδηλώσεις μετά την ανατροπή του προέδρου Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι στις 14 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, χιλιάδες άνθρωποι πολιόρκησαν τα γραφεία του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Γανούσι, απαιτώντας την αποχώρηση των κομματαρχών του καθεστώτος του έκπτωτου προέδρου από την εθνική κυβέρνηση.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, πραγματοποιήθηκε ακόμη μια διαδήλωση, αλλά αυτή τη φορά ήταν υπέρ της μεταβατικής κυβέρνησης. “Ναι στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας!”, “Όχι στο κενό εξουσίας!” φώναζαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, μία κεντρική αρτηρία της Τύνιδας, υπό τις αποδοκιμασίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών που επίσης βρίσκονταν στο ίδιο σημείο.

Την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά ούτε αυτή η είδηση στάθηκε ικανή να ηρεμήσει τον κόσμο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της τυνησιακής Γερουσίας Αμπντάλα Καλέλ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό από την περασμένη Κυριακή, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Ο Καλέλ είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών του έκπτωτου προέδρου Μπεν Άλι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε