Κόσμος

Τζέιμι Όλιβερ: Σάλος με το παιδικό βιβλίο του «Billy and the Epic Escape» – Αποσύρθηκε λόγω «προσβλητικού περιεχομένου»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Παρελθόν από τα ράφια των βιβλιοπωλείων αποτελεί πλέον το παιδικό βιβλίο 400 σελίδων με τίτλο «Billy and the Epic Escape», του διάσημου σεφ Τζέιμι Όλιβερ.

Το παιδικό βιβλίο του Τζέιμι Όλιβερ παρουσιάζει ένα κορίτσι Αβορίγινων με μυστικιστικές δυνάμεις που ζει σε ανάδοχη οικογένεια και πέφτει θύμα απαγωγής από το σπίτι της στην κεντρική Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα φαντασίας αλλά ορισμένοι ηγέτες Αβορίγινων χαρακτήρισαν το βιβλίο του «προσβλητικό», λέγοντας ότι περιέχει γλωσσικά λάθη και συμβάλλει στη «διαγραφή, τον ευτελισμό και τη διατήρηση των στερεοτύπων των λαών και των εμπειριών των Πρώτων Εθνών».

Ο διάσημος σεφ, που βρίσκεται στην Αυστραλία για την προώθηση του νέου βιβλίου μαγειρικής του, ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι είναι «συντετριμμένος» που προκάλεσε κακό.

«Δεν είχα ποτέ πρόθεση να παρερμηνεύσω αυτό το βαθιά επώδυνο θέμα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου, Penguin Random House, με έδρα τη Βρετανία, είπε ότι ο Όλιβερ είχε ζητήσει να συμβουλευτούν τους Ιθαγενείς Αυστραλούς σχετικά με το βιβλίο, αλλά μια «συντακτική παράβλεψη» έδειξε ότι αυτό δεν συνέβη.

Οι καταγγελίες για το βιβλίο 

Μεταξύ των παραπόνων είναι ότι ο χαρακτήρας έχει τη δυνατότητα να διαβάζει το μυαλό των ανθρώπων και να επικοινωνεί με ζώα και φυτά επειδή «αυτός είναι ο τρόπος των ιθαγενών», όπως είπε η Sharon Davis από το εθνικό εκπαιδευτικό σώμα των Πρώτων Εθνών και υποτιμά τα «σύνθετα και διαφορετικά συστήματα πεποιθήσεων» σε «μαγεία».

Το κορίτσι βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο ενός σχεδίου απαγωγής – κάτι που επέκρινε η ηγέτης της κοινότητας Sue-Anne Hunter, δεδομένου του «επώδυνου ιστορικού πλαισίου» των Κλεμμένων Γενεών.

Για δεκαετίες στην Αυστραλία, τα παιδιά των Αβορίγινων και των Νησιών του Torres Strait απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους ως μέρος μιας πολιτικής αφομοίωσης από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Επιπλέον, η γλώσσα που χρησιμοποιεί η ηρωίδα προέρχεται από τη διάλεκτο των Gamilaraay, των λαών της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ, κάτι που, σύμφωνα με τη Sharon Davis, δείχνει «πλήρη άγνοια για τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των γλωσσών, των πολιτισμών και των πρακτικών των Πρώτων Εθνών».

Ο Τζέιμι Όλιβερ ανακοίνωσε ότι το βιβλίο αποσύρεται παγκοσμίως, ενώ η εκδοτική εταιρεία πρόσθεσε σε δήλωσή της: «Είναι σαφές ότι τα εκδοτικά μας πρότυπα δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις σε αυτήν την περίπτωση και οφείλουμε να μάθουμε από αυτό».

Με πληροφορίες από BBC

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τουλάχιστον 3 τραυματίες από των σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στο Περού - Μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία και ιατρικά κέντρα
Βίντεο δείχνουν βράχους να αποκολλούνται από λόφους γύρω από την Κορακόρα, πόλη κάπου 10.000 κατοίκων, την πλησιέστερη στο επίκεντρο, στον νομό Αγιακούτσο
περου σεισμος
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης