Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Βίαιες συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού

REUTERS
Νέες συγκρούσεις αυτή την φορά στο σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, ανάμεσα σε υποστηρικτές του Κουατάρα και δυνάμεις του Γκμπαμπό. Επιβολή κυρώσεων κατά του απερχόμενου προέδρου Γκμπαμπό.
Δυνάμεις πιστές στον Αλασάνε Κουατάρα, στην Ακτή Ελεφαντοστού, προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο σημαντικότερο λιμάνι εξαγωγής κακάο της χώρας, το Σαν Πέντρο και ξεκίνησαν την ανταλλαγή πυρών με τα στρατεύματα που υποστηρίζουν τον αντίπαλό του, πρώην πρόεδρο Λορέν Γκμπαμπό, όπως ανέφεραν δύο κάτοικοι της πόλης.
 
” Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ(τοπική ώρα) και αμέσως είδαμε οχήματα με αντάρτες να εισβάλουν στους δρόμους της πόλης “, δήλωσε ένας κάτοικος που αρνήθηκε να αναφέρει το όνομά του, από το φόβο αντιποίνων.
 
” Όλοι κλειστήκαμε στα σπίτια μας, αλλά ακόμα ακούγονται πυκνοί πυροβολισμοί “, συμπλήρωσε ο αυτόπτης μάρτυρας της εισβολής στην πόλη.
 
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων κατά του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαμπό, αλλά και των συνεργατών του, κάνοντας πλέον ασφυκτική την πίεση που ασκείται στο καθεστώς του, για να παραδώσει την εξουσία στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.
 
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακίνησης εκτός των συνόρων της χώρας, για τον Γκμπαμπό και άλλους τέσσερις συμβούλους του.
 
Η απόφαση που πάρθηκε χωρίς ψηφοφορία από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, βασίζεται στο σκεπτικό, ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται σέ όσους παρεμπόδισαν το έργο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, και διέπραξαν ” σοβαρές παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων “.
 
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρεται ότι επιπρόσθετα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιβολής και ” άλλων μέτρων, όπως προβλέπεται “, εναντίον και άλλων ατόμων στην Ακτή Ελεφαντοστού, για πυροδότηση δημόσιου μίσους στη χώρα και ηθική αυτουργία στο κλίμα βίας που επικρατεί.
 
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του εκλεγμένου προέδρου, Αλασάν Ουατάρα,. είχε προειδοποιήσει τον Γκμπαμπό, σε συνέντευξή του, ότι του απομένουν “λίγες ώρες” για να παραδώσει την εξουσία με ειρηνικό τρόπο.
 
“Ο χρόνος για διάλογο και κατάπαυση του πυρός τελείωσε. Ο Γκμπαγμπό έχει λίγες ώρες για να αφήσει την εξουσία ειρηνικά” δήλωσε ο Γκιγιόμ Σορό, στο γαλλικό ραδιόφωνο RFI.
 
Στο μεταξύ, η Γαλλία καταδίκασε την επίθεση από δυνάμεις του Γκμπαγκμπό εναντίον ενός αυτοκινήτου που συνόδευε τον Γάλλο πρεσβευτή στο Αμπιτζάν.
 
“Αυτό το απόγευμα οι ειδικές δυνάμεις του πυροβόλησαν εναντίον ενός οχήματος που συνόδευε τον Γάλλο πρεσβευτή. Τέτοιες πράξεις είναι απαράδεκτες” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε