Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Λύσεις για να ζεσταίνεσαι οικονομικά τον χειμώνα, χωρίς πετρέλαιο!

Kι όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει, τόσο πιο ελαφρύ γίνεται το πορτοφόλι σου. Κι αυτό επειδή το πετρέλαιο έχει γίνει πραγματικά είδος πολυτελείας! Το TLIFE σου προτείνει κάποιες εναλλακτικές μεθόδους για να ζεστάθείς όσο… θέλεις!

Kι όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει, τόσο πιο ελαφρύ γίνεται το πορτοφόλι σου. Κι αυτό επειδή το πετρέλαιο έχει γίνει πραγματικά είδος πολυτελείας! Το TLIFE σου προτείνει κάποιες εναλλακτικές μεθόδους για να ζεσταθείς χωρίς να παγώνει το αίμα σου κάθε φορά που πρέπει να πληρώσεις το πετρέλαιο.

Οι τρόποι είναι πολλοί. Το μυστικό όμως ένα. Η κατάλληλη μόνωση. Από αυτό πρέπει να ξεκινήσεις προκειμένου να πετύχεις αυτό που θες.

Το TLIFE επικοινώνησε με τον αρχιτέκτονα Μενέλαο Ξενάκη ο οποίος μας εξήγησε τι είναι η θερμομόνωση.

»Ένα καλά μονωμένο κτίριο διατηρείται ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Με τη θερμομόνωση παρεμποδίζεται η μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο στο εξωτερικό και το αντίστροφο».

Κάτω από συνθήκες οικονομικά προσιτές μια καλή θερμική μόνωση εξασφαλίζει:

Την υγιεινή, άνετη και ευχάριστη διαβίωση χωρίς να διαταράσσεται το θερμικό ισοζύγιο του ανθρώπινου σώματος και να προκαλούνται σοβαρές θερμικές αλληλεπιδράσεις κρύου ή ζέστης σ’αυτό και στο χώρο που το περιβάλλει. Το θερμικό ισοζύγιο είναι αυτό που κυρίως καθορίζει το αίσθημα άνεσης του ανθρώπινου οργανισμού.
Την οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, με τον περιορισμό των θερμικών απωλειών από το κέλυφος του κτιρίου.
Την ταυτόχρονη προστασία από τους θορύβους, αφού τα περισσότερα από τα θερμομονωτικά υλικά είναι και ηχομονωτικά.
Τη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα, αφού μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας ελαττώνεται αντίστοιχα και η ποσότητα ελκυόμενων καυσαερίων προς την ατμόσφαιρα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μόνωσης όπως:

Θερμομόνωση εξωτερικής τροχοποιίας
Θερμομόνωση στην εσωτερική επιφάνεια.
Θερμομόνωση στην εξωτερική επιφάνεια.
Θερμομόνωση στον πυρήνα.
Χρήση θερμομονωτικών τούβλων.
Οι τρόποι και οι πηγές εναλλακτικής και κυρίως οικονομικής θέρμανσης είναι πολλοί. Ο μηχανολόγος Νικόλαος Ψαρράς απάντησε σε όλες μας τις απορίες:

Tι είναι οι αντλίες θερμότητας και σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται;

Οι κατηγορίες είναι τέσσερις:

Αντλίες αέρος – νερού: Χρησιμοποιούμε τον αέρα ως πηγή ενέργειας και με το νερό μεταδίδεται η θερμότητα στο κτίριο είτε με ενδοδαπέδια θέρμανση είτε και με άλλους τρόπους. Οι τιμές είναι μεταξύ 2.500€ με 3.000€.
Αντλίες νερού – νερού: Είναι οι πιο οικονομικές από όλες στη λειτουργία τους. Είναι στα 4.000€.
Αντλίες αέρος – αέρος: Χρησιμοποιούμε τον αέρα του περιβάλλοντος και κλιματίζουμε τον χώρο με τον ίδιο αέρα. Είναι η πιο οικονομική λύση στην εγκατάσταση αλλά ή πιο δαπανηρή στη λειτουργία τους. Είναι τα κοινά κλιματιστικά. Οι τιμές μπορούν να κυμανθούν από 2000€.
Αντλίες νερού – αέρος: Χρησιμοποιούμε ως πηγή ενέργειας το νερό αλλά τον αέρα για θερμότητα. Εδώ χρειάζονται γεωτρήσεις, να χρησιμοποιήσεις συλλέκτες κτλ. Είναι από 3.000€ – 3.500€.
Γενικά όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση παρουσιάζει το σύστημα, τόσο πιο ακριβή είναι η αρχική επένδυση. Με τα λεφτά που γλιτώνεις όμως κάνεις απόσβεση. Όσες έχουν πηγή ενέργειας αέρα είναι πιο απλές στην εγκατάσταση ενώ αυτές με το νερό απαιτούν κι άλλες εξωτερικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο συμφέρουν περισσότερο από το πετρέλαιο πχ. η νερού – νερού θα μας παρουσιάσει μία εξοικονόμηση της τάξης του 50%, η νερού – αέρος 40%, η αέρος – αέρος 18% με 22% και η αέρος νερού 24%. Τα έξοδα συντήρησης είναι περίπου 80 με 100€. Για να τις βρεις μπορείς να απευθυνθείς σε εμπορικά τμήματα ή μελετητικά γραφεία για να σου βρουν τι ταιριάζει στο σπίτι σου. Εννοείται πως αρχικά θα πας σε κάποιον μηχανολόγο. η εγγύησή τους είναι από 2 χρόνια ως 5.

Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση στοιχίζει περίπου 40 με 50€ το τετραγωνικό μέτρο. Παρέχει θέρμανση και δροσιά αλλά δεν κάνει ψύξη. Βάζεις πάνω από το μπετόν μια μορφόπλακα, εκεί τις σωληνώσεις και μέσα σε αυτές διοχετεύουμε θερμό ή ψυχρό νερό το οποίο παράγεται από κάποια αντλία θερμότητας, καυστήρα ή λέβητα. Δεν χρειάζεται συντήρηση αλλά έχει μία εγγύηση της τάξεως 20 έως 50 χρόνια. Για να βάλεις ενδοδαπέδια θέρμανση απευθύνεσαι σε μηχανολόγο.

Τι είναι οι ηλιακοί συλλέκτες;

Μία από τις πιο οικονομικές μεθόδους για θέρμανση είναι ένα σύστημα που θα λειτουργεί με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών. Με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε 8 τ.μ. που κοστίζουν περίπου 400 ευρώ και ενός μηχανισμού αντιστάθμισης της θερμοκρασίας που κοστίζει περίπου 150 ευρώ, οι πολίτες μπορούν να έχουν θέρμανση χωρίς χρήση πετρελαίου, στο υφιστάμενο σύστημα με τον λέβητα. Με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία θα είναι πάνω από 8-10 βαθμούς Κελσίου. Οπως προσθέτει μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ερευνών του ΤΕΙ Χαλκίδας που έγινε σε κτίριο 300 τ.μ. στην Τρίπολη, όπου τοποθετήθηκε εγκατάσταση με ηλιακούς συλλέκτες, η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει έως και το 70%. Πρόκειται για μια λύση με την οποία οι πολίτες έχουν άμεση απόσβεση των χρημάτων τους. Μάλιστα η παρέμβαση μπορεί εφαρμοστεί σε όλα τα κτίρια.

Αll time classic: Τζάκι!
Το ενεργειακό αερόθερμο τζάκι γίνεται όλο και πιο γνωστό στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτει έναντι της αυξανόμενης τιμής του πετρελαίου. Κι αυτό διότι το τζάκι, αποτελεί εναλλακτική πηγή θέρμανσης με ξύλα και pellets, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Όταν λέμε ενεργειακό τζάκι εννοούμε κλειστή εστία με πυρίμαχο τζάμι και εσωτερικά μαντέμι ή πυρίμαχη μάζα. Η εστία αυτή τροφοδοτείται με αέρα από τον εξωτερικό χώρο, ο οποίος θερμαίνεται μέσα στον αεροθάλαμο του τζακιού και επιστρέφεται ζεστός στον χώρο σου.

Σκοπός του απλού αλλά και του ενεργειακού τζακιού είναι να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατό την απόδοση του τζακιού έχοντας οικονομία και ταυτόχρονα προστασία, καθαριότητα και μικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τρια διαφορετικά είδη τζακιού που είναι πολύ διαδεδομένα: το απλό τζάκι με πυρότουβλα, η προκατασκευασμένη εστία και το ενεργειακό θερμοδυναμικό τζάκι.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε