Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πώς μιλάμε στο παιδί για το σεξ;

Πώς μιλάμε στο παιδί για το σεξ;

Πώς πρέπει να μιλήσουμε σε ένα μικρό παιδί για το σεξ; Υπάρχουν απαγορευμένες λέξεις; Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε να το κάνουμε;

Πώς πρέπει να μιλήσουμε σε ένα μικρό παιδί για το σεξ; Υπάρχουν απαγορευμένες λέξεις; Πότε πρέπει να ξεκινήσουμε να το κάνουμε;  Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί: 

«Μα δεν είναι μικρό ακόμη για τέτοια θέματα ;» αναρωτιούνται πολλοί γονείς, όταν ακούν το τετράχρονο παιδί τους να τους κάνει «πονηρές», κατά την γνώμη τους, ερωτήσεις.

Ακόμη και σήμερα, οι συζητήσεις γύρω από την σεξουαλικότητα προκαλούν αμηχανία. Πολλοί, ενώ επιθυμούν να μιλήσουν για τη σεξουαλικότητά τους κάτι τους εμποδίζει και τους κάνει τελικά να μένουν σιωπηλοί . Από μερικούς μάλιστα θεωρείται κακό και απαγορευμένο, ένα θέμα αυστηρά προσωπικό, που δεν επιτρέπεται να κοινοποιείται. Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να απαντήσεις σε ερωτήσεις του παιδιού τους για το σεξ, ίσως γιατί και οι ίδιοι δεν έκαναν παρόμοια συζήτηση με τους δικούς τους γονείς. Στις περισσότερες οικογένειες το σεξ ήταν κάτι απαγορευμένο και κάθε αναφορά σε αυτό συχνά προκαλούσε το θυμό αλλά και την τιμωρία από τους γονείς.

Είναι πάντως, ευτυχώς, πολλοί εκείνοι που πια αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της σεξουαλικής ενημέρωσης του παιδιού και τη θεωρούν μέρος της συνολικής διαπαιδαγώγησής του. Μιλώντας με το παιδί μας ή ακούγοντας αυτά που μας λέει, ενισχύουμε την επιθυμία του να επικοινωνεί μαζί μας, ενώ ταυτόχρονα το επιβεβαιώνουμε και το κάνουμε να νιώθει επιθυμητό.

Μάθε περισσότερα στο TLIFE

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε