Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Η ΕΡΤ αποφάσισε να βγάλει σειρά στον αέρα!

Η ΕΡΤ αποφάσισε να βγάλει σειρά στον αέρα!

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης.

Μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ να δημιουργηθεί Οπτικοακουστικό Μουσείο Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη, στο οποίο θα αξιοποιηθεί υλικό από τη Διεύθυνση Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ, καθώς και από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), που ενσωματώθηκε στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ, που παρέχονται στην ψηφιακή μετάδοση της ΕΡΤ, μετά και την ενσωμάτωση στην ΕΤ1 του ψηφιακού καναλιού πρίσμα+. Όπως είπε ο κ. Ταγματάρχης, ήδη έχει δημιουργηθεί ειδική υποδομή για ΑμεΑ στην ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ και θα αρχίσουν να προβάλλονται ελληνικές ταινίες στην ΕΤ1 με υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής. Ανάλογες υπηρεσίες πρόσβασης εντάσσονται σε ολοένα και περισσότερα προγράμματα της ΕΡΤ, ενώ υπάρχει και ανοικτός διάλογος επί του θέματος με οργανώσεις ΑμεΑ.

Το κύριο θέμα όμως, της συνέντευξης Τύπου ήταν το πόσο… ικανοποιημένοι είναι οι διοικούντες την κρατική τηλεόραση από τη μείωση κόστους των εξωτερικών παραγωγών το 2011 σε σχέση με προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος, οι δαπάνες στον συγκεκριμένο τομέα μειώθηκαν συνολικά το 2011 κατά 59% σε σχέση με το 2008, ενώ ο μέσος όρος κόστους των εξωτερικών παραγωγών ανά λεπτό, μειώθηκε κατά 39% για την ίδια περίοδο. Παράλληλα, το πραγματοποιηθέν κόστος των εσωτερικών παραγωγών σε σχέση με το προϋπολογισθέν μειώθηκε μέχρι και 56%, ενώ η περιστολή των δαπανών για τις αμοιβές των παρουσιαστών σε σχέση με το 2008 άγγιξε και το 90%.

Όσον αφορά στην ανάθεση των παραγωγών, ο Λάμπης Ταγματάρχης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά κοστολογήθηκαν λεπτομερώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες της – από τα συνεργεία, τα στούντιο, τα μοντάζ, τα κυκλώματα κ.λ.π, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΡΤ αποφάσισε να θέσει ως όρο στους εκτελεστές εξωτερικών παραγωγών, τη χρησιμοποίηση των στούντιό της, με κοστολόγιο που έχει ήδη αποφασισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, εκτός και αν ο εκτελεστής παραγωγής εντοπίσει ευνοϊκότερους όρους στην αγορά ή οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι άμεσα διαθέσιμες, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης. Ακόμα, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά η αποπληρωμή των αναδόχων σε εξωτερικές παραγωγές, θα γίνεται από την ΕΡΤ μόνο αφού προηγηθεί έλεγχος από Ορκωτούς Λογιστές, οι οποίοι θα εξακριβώνουν την τήρηση των οικονομικών όρων κάθε σύμβασης, πέρα από τις πολλαπλές εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείας. Όσον αφορά στις εξωτερικές παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, το κόστος της πιστοποίησης από Ορκωτούς Λογιστές θα βαρύνει την ΕΡΤ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι αν και απομένουν δύο μήνες περίπου για το τέλος της φετινής σεζόν, ο διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής μίας ελληνικής σειράς μυθοπλασίας από τις αρμόδιες επιτροπές. Τι κι αν υπάρχουν αντιδράσεις για την καθυστέρηση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και των αρμόδιων επιτροπών; Κανενός το αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει ενώ μάλιστα εμφανίζονται και ικανοποιημένοι που επιτέλους πήραν απόφαση να προχωρήσουν στην παραγωγή μίας σειράς μυθοπλασίας. Ας ελπίσουμε ότι η μοναδική που εγκρίθηκε θα αξίζει! Κι εννοείται ότι τη σειρά θα τη δούμε –καλός εχόντων των πραγμάτων- την επόμενη σεζόν στον αέρα αφού φέτος το κύριο μέλημα των διοικούντων ήταν να παρουσιάσουν μείωση του κόστους. Και το κατάφεραν κόβοντας πολλά πράγματα με αποτέλεσμα όμως, το πρόγραμμα των κρατικών καναλιών να είναι ελλιπέστατο. Ωστόσο έβγαλαν on air κάποιες εκπομπές προσπαθώντας να μας πείσουν ότι κάνουν… art!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε