Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Η απάντηση στον Alpha για το βίντεο μέσα από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

Η απάντηση στον Alpha για το βίντεο μέσα από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

Απάντηση στο αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού “Alpha” για χορήγηση του μαγνητοσκοπημένου υλικού από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδεες έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Στην απάντηση της η Αρχή επισημαίνει πως το υλικό που έχει βιντεοσκοπηθεί με τις 66 ώρες της δημοπρασίας, αποτελεί απλά προσωπικά δεδομένα και όχι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και καταλήγει πως “δεν απαιτείται η παροχή άδειας της Αρχής εφόσον δεν έλαβε χώρα η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αλλά απλών”.

Συνεπώς η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας σύμφωνα με την Αρχή θα πρέπει να σταθμίσει αν ο τηλεοπτικός σταθμος Alpha δικαιούται να πάρει το καταγεγραμμένο υλικό και γενικότερα να εξετάσει τη συνδρομή των νομιμών προυποθέσεων για κάτι τέτοιο. Αυτό θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την Αρχή, βάση των προυποθέσεων που θέτει η νομοθεσία.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Αρχή επισημαίνει στο απαντητικό της έγγραφο πως η διαβίβαση του υλικού σε τρίτο πρόσωπο, συνιστα “περαίτερω επεξεργασία απλων προσωπικών δεδομένων, η νομιμότητα της οποίας θα πρέπει να εξετασθεί υπό το πρίσμα του άρθρου 5. του Ν. 2472/997, ο οποπίος προβλέπει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένωνν επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του”.

Όπως επίσης τονίζει η Αρχή η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου είναι κατ´εξαίρεση επιτρεπτή μόνο όταν είναι αναγκαία “για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλεται από το νόμο”.

Επιπλέον, στην απάντηση της Αρχής τονίζεται πωςσε περίπτωση επίδειξης του υλικού και η Γενική Γραμματεία οφείλει να ενημερώσει τα πρόσωπα που καταγράφονται σε αυτό.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε