Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ξεφυλλίζοντας τις «Κεραίες» της ΕΡΤ

Ξεφυλλίζοντας τις «Κεραίες» της ΕΡΤ

Διανύουμε μία εποχή που οφείλουμε να έχουμε τεντωμένες τις κεραίες μας, να αφουγκραζόμαστε και να σκεφτόμαστε, ώστε να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις!

Το κατά πόσο καλά … πιάνουν οι κεραίες μας λοιπόν, θα αποδειχτεί την Κυριακή το βράδυ, αφού έχουν κλείσει οι κάλπες και καταμετρηθούν τα αποτελέσματα.

Αναφερόμενοι σε «κεραίες», «πομπούς», «δέκτες» και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επόμενες ώρες είναι ώρες περισυλλογής και βαθειάς σκέψης, ίσως είναι το κατάλληλο timing να ξεφυλλίσουμε τις «Κεραίες της εποχής» μας και να διαβάσουμε, όσα έχουν εκμυστηρευθεί στην τηλεοπτική κάμερα σπουδαίοι συγγραφείς από όλο τον κόσμο.
«Οι κεραίες της εποχής μας» είναι η εκπομπή της ΕΡΤ που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν από πέντε χρόνια και στη διάρκεια της οποίας ο Ανταίος Χρυστοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη έχουν φιλοξενήσει ορισμένους από τους σημαντικότερους συγγραφείς παγκοσμίως.

Πριν από λίγες μέρες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» το βιβλίο με τίτλο «Οι κεραίες της εποχής μας» και στο οποίο ο Ανταίος Χρυσοστομίδης έχει καταγράψει τις συναντήσεις που έκανε είτε μόνος του, είτε με τη Μικέλα Χαρτουλάρη, με 33 σπουδαίους συγγραφείς για τις ανάγκες της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ. Να τονίσουμε ότι το βιβλίο, όπως άλλωστε και η ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή στην οποία βασίστηκε, δεν απευθύνεται μονάχα στους λάτρεις της λογοτεχνίας αλλά σε όλους όσοι είναι ευαίσθητοι στα προβλήματα και στις αναζητήσεις του καιρού μας. Τα προβλήματα της δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο, ο θρησκευτικός φανατισμός, το πρόβλημα των εθνικισμών, η κρίση ηθικών αξιών, ο ρατσισμός, τα ευρωπαϊκά ιστορικά τραύματα, η σεξουαλική ελευθερία διασταυρώνονται συνεχώς με θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία, στο μέλλον της, στη θετική ή μερικές φορές αρνητική επίδρασή της στην κοινωνία, μέσα από τις απόψεις 33 διακεκριμένων συγγραφέων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι οι: Νικολό Αμανίτι, Μάργκαρετ Άτγουντ, Μωρίς Αττιά, Μάρτιν Βάλζερ, Μάριο Βάργκας Λιόσα (Νόμπελ 2010), Γκαμάλ Αλ Γιτάνι, Ναντίν Γκόρντιμερ (Νόμπελ 1991), Χανς Μάγκνους Εντσεσμπέργκερ, Χαβιέρ Θέρκας, Αντρέα Καμιλέρι, Ντάνιελ Κέλμαν, Χανίφ Κιουρέισι, Τζον Λε Καρέ, Κλάουντιο Μάγκρις, Βλαντίμιρ Μακάνιν, Ίαν Μακ Γιούαν, Νόρμαν Μάνεα, Χάρι Μούλις, Τζον Μπάνβιλ, Άμος Οζ, Πολ Όστερ, Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ 2006), Τζορτζ Πελεκάνος, Σέρχιο Πιτόλ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ 1998), Ίνγκο Σούλτσε, Αντόνιο Ταμπούκι, Π. Ντ. Τζέιμς, Ντάριο Φο (Νόμπελ 1997), Κάρλος Φουέντες, Γιασμίνα Χάντρα και Άλαν Χόλινγκχερστ.

Ξεφυλλίστε τις «Κεραίες της εποχής μας» και είναι σίγουρο ότι οι κεραίες σας θα πιάσουν πολλά! Επίσης, να σημειώσουμε ότι η εκπομπή συνεχίζει να προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 19:10 και σε επανάληψη στις 23:40 μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ1. Στις επόμενες μάλιστα εκπομπές θα παρακολουθήσουμε τις συναντήσεις του Ανταίου Χρυσοστομίδη και της ΜικέλαΧαρτουλάρη με την Άννι Πρου (συγγραφέα του περίφημου «Brokeback Mountain»), τη Χέρτα Μύλερ (Νόμπελ 2009), τον Αμερικανό μεταφραστή του Καβάφη Ντάνιελ Μέντελσον, τον Αυστραλό Πίτερ Κάρεϋ, τον Ούγγρο Πίτερ Εστερχάζι και τον Πορτογάλο Αντόνιο Λόμπο Αντούνες.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε