weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

40% μείωση εισοδήματος για κάθε νοικοκυριό – 100.000 συμβασιούχοι απολύονται εως το τέλος του χρόνου

,
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Ποιά είναι τα νέα μέτρα: 

1) κόβεται ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα
2) κόβεται ο 13ος και 14ος μισθός στις συντάξεις δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα 
Αφορά τις υψηλές συντάξεις και θα μπεί συγκεκριμένο πλαφόν και κλιμάκωση. Πληροφορίες λένε οτι το πλαφόν τόσο για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα στις συντάξεις θα είναι τα 700 ευρώ.
3) Το όριο των απολύσεων από το 2% πάει στο 4% 
4) Μειώνονται οι αποζημιώσεις

5) Καταργείται η διατησία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

6) Παγώνουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
7) Θα αυξηθεί το ΛΑΦΚΑ, το οποίο για τις υψηλές συντάξεις θα φτάσει το 15%

Τα μέτρα επι της ουσίας έχουν κλειδώσει. Η πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν μόνο για να αποφασιστεί πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση επικοινωνιακά την ανακοίνωση των επώδυνων μέτρων. Τα μέτρα έχουν μεταφερθεί και στις Βρυξέλλες και έχουν εγκριθεί και το πράσινο φως θα δοθεί και τυπικά και στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν ανακοινωθεί και νωρίτερα, όμως κρίθηκε οτι ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς δεν «προσφέρεται» για την ανακοίνωση τόσο σκληρών και πρωτοφανών μέτρων.

Επτασφραγιστο μυστικό κρατείται το τι θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πληθαίνουν οι φήμες οτι δεν αποκλείεται να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα! Κορυφαίος υπουργός βγαίνοντας το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου είπε : «Δεν είναι καλά τα νέα για τον ιδιωτικό τομέα».

Επίσης συζητείται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αλλά και νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%!

Για τους έμμεσους φόρους θεωρείται σχεδόν βέβαιη η νέα αύξηση σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Κατά 40% αναμένεται να μειωθεί το ετήσιο εισόδημα του μεσου νοικοκυριού, αν συνυπολογιστούν οι δύο μισθοί -13ος και 14ος – που θα περικοπούν και οι έμμεσοι φόροι.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί υπάρχει νομικό κώλυμα. Το πακέτο μέτρων θα συνοδεύεται και από άλλα αναπτυξιακού χαρακτήρα με κίνητρα την αύξηση των επενδύσεων και την μείωση της γραφειοκρατίας.

Στόχος όπως λένε είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά 10% σε 2 χρόνια.
 

«Πατριωτική ευθύνη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την λήψη των επώδυνων μέτρων. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «μοναδική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, είναι η επιβίωση του έθνους».

Τι θα γίνει την Κυριακή

Στην Αθήνα θα γίνει υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά ο Γ. Παπανδρέου με διάγγελμά του θα δώσει το πολιτικό στίγμα και πλαίσιο των μέτρων. Η εξειδίκευσή τους θα γίνει πιθανότατα αμέσως μετά από τον υπουργό Οικονομικών.
Θα ακολουθήσει η ψήφισή τους από τη Βουλή, μάλλον στις 5 και 6 Μαϊου. Η υπερψήφισή τους θεωρείται δεδομένη, αφού -κατά πληροφορίες- θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία και όχι «ενισχυμένη» (π.χ. 3/5 ή 2/3).

Τη Δευτέρα θα συγκλιθεί και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Αυτό ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς. Είχει προηγηθεί τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στο κ. Παπούλια που του ζητούσε να συγκαλέσει το συμβούλιο. Τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός ο πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Τα μέτρα δεν θα έχουν τη μορφή κύρωσης σύμβασης αλλά θα γίνει νόμος.

Δεδομένη θεωρείται η καταψήφιση των μέτρων από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ΚΚΕ υιοθετεί ακραίες θέσεις, όπως φάνηκε από την στάση του με το κρουαζερόπλοιο «Ζενίθ» αλλά από την δήλωση Μαϊλη ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του ζητά δημοψήφισμα ή ακόμη και νέες εκλογές !

Διαβάστε επίσης: 

Παπούλιας: «Φταίμε όλοι μηδενός εξαιρουμένου» – Την Κυριακή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
Οι έλληνες δεν θα επιστρέψουν τα δανεικά
Μέρκελ: Θα πάρετε τα χρήματα μόνο όταν εκπληρωθούν οι όροι
Λοβέρδος: «Μας ζητούν άμεση κατάργηση 13ου και 14ου μισθού»
Γάλλος υπουργός: Οι πορτογάλοι είναι ειλικρινείς, οι έλληνες ψεύτες 
Η Πορτογαλία σώζει την Ελλάδα – Στο… Θεό τα spreads αλλά ανεβαίνει το ΧΑ

#TAGS MM