Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Φόβος για τορπίλη της τελευταίας στιγμής από Σόιμπλε και Τόμσεν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και για να το ονοματίσουμε αυτό λέγεται συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ ή τελευταία μπλόφα του Τόμσεν, αύριο στο Eurogroup της Μάλτας, μπορεί να βγει “λευκός” πολιτικός καπνός.

Η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά, αλλά ακόμα δεν έχει σφραγιστεί. Είναι χαρακτηριστικό όταν ρωτήθηκε από το newsit.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του Μαξίμου η απάντηση ήταν λακωνική “προς τα εκεί πάμε”. Απόδειξη δηλαδή ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει και δεν μπήκε τελεία και παύλα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου απομένουν οι τελευταίες και καταληκτικές επαφές οι οποίες μπορεί να γίνουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ ή αύριο δια ζώσης στη Βαλέτα λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η συμφωνία που “κτίζεται” προβλέπει:

1. Εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς το 2019 τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρωτικά.

2. Μείωση του αφορολόγητου στις 5.600 λένε οι τελευταίες πληροφορίες για τους άγαμους και μάλλον πάνω από τις 6.000 για τις οικογένειες με παιδιά.

3. Ενεργοποίηση των θετικών μέτρων ή αλλιώς αποκαλούμενων αντίμετρων εφόσον το 2018 και το 2019 επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

4. Στην περίπτωση που το 2018 ο λογαριασμός δείχνει πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 2,5% του ΑΕΠ όχι μόνο δεν θα εφαρμοστούν τα θετικά μέτρα, αλλά θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019.

5.Δημιουργία ειδικού μηχανισμού, ο οποίος από το Φθινόπωρο του χρόνου που τρέχει, θα εκτιμά αν επιτυγχάνονται ή όχι οι στόχοι και θα αποφασίζει ποια μέτρα θα εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο. Στο σημείο αυτί υπάρχει μία τεράστια διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Κομισιόν και ιδιαίτερα την Eurostat, αν θα λαμβάνονται υπόψη για την πορεία της οικονομίας οι εκτιμήσεις του Ταμείου ή της Eurostat. Πρόκειται για ζήτημα κύρος και αξιοπιστίας και είναι πολύ σημαντικό, λένε στις Βρυξέλλες.

6. Τα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν και αποφασιστούν οριστικά κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όταν θα αποφασιστεί και η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Να επισημάνουμε ότι στο ΔΝΤ υπάρχει πλέον τεράστια διάσταση απόψεων μεταξύ Λαγκάρντ και Τόμσεν και γι΄ αυτό υπάρχει φόβος ο αμετροεπής Δανός να προκαλέσει νέο ατύχημα στις διαπραγματεύσεις, αν και αυτό πλέον έχει πάει σε υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια στην Ευρώπη.

7. Τα μέτρα θα ψηφιστούν πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

8. Εξαίρεση αποτελεί η περικοπή της προσωπικής διαφοράς η οποία θα ψηφιστεί μαζί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

9. Τα μέτρα, λένε από την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα εφαρμοστούν αν τυχόν δεν εφαρμοστούν και εκείνα που λαμβάνονται για τη μείωση του χρέους.

Τέλος, για τη ΔΕΗ ο “κύβος ερρίφθη” και από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση θερμικών μονάδων παραγωγής ρεύματος.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε