Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ασφαλιστικό: Διπλή μείωση και στις κύριες συντάξεις των παλιών συνταξιούχων από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Τα “ψιλά γράμματα” του Ασφαλιστικού κρύβουν διπλό τσεκούρι στις κύριες συντάξεις
– Δείτε πως και από πότε θα αρχίσουν να χάνουν χρήματα οι παλαιοί συνταξιούχοι
– Ο κόφτης που κάνει ακόμη και τις αυξήσεις να είναι στην πραγματικότητα μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων

 

 

Άλλες δύο μειώσεις συντάξεων κρύβονται πίσω από τις γραμμές του ασφαλιστικού. Η μία φορά τους παλιούς και τους νέους συνταξιούχους μετά την 1 Ιανουαρίου 2016 και η άλλη μόνο τους παλιούς συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης οι παλιοί συνταξιούχοι χάρη στην προσωπική διαφορά γλιτώνουν το ¨μαχαίρι¨ στις κύριες συντάξεις. Όμως, μέχρι το 2018. Μετά τι θα γίνει είναι το ερώτημα.

Η απάντηση βρίσκεται στη σύγκλιση του ύψους των συντάξεων των παλιών και των νέων. Που σημαίνει ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα μετά το 2018 οι συντάξεις παλιών και νέων θα είναι ίδιες, που σημαίνει πως προσωπική διαφορά θα απορροφηθεί σταδιακά. Αυτό θα γίνει είτε μέσω μικρότερων αυξήσεων στους παλιούς αν η οικονομία πάει καλά και αυξάνονται οι συντάξεις, οπότε σταδιακά θα ¨φαγωθεί¨ η προσωπική διαφορά, που σημαίνει όχι τώρα, αλλά αργότερα οι παλιές συντάξεις θα μειωθούν κατά το ύψος της προσωπικής διαφοράς, είτε μέσω ¨ψαλιδίσματος¨ της προσωπικής διαφοράς ώστε να επέλθει η εξίσωση που θεσπίζεται.

Η δεύτερη απώλεια αφορά στο πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων και επέρχεται από το σύστημα αύξησης των συντάξεων που καθιερώνεται.

Σύμφωνα με αυτό η αύξηση θα προκύπτει από το 50% του ΑΕΠ και το 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή. Μπορεί να φαίνεται καλό, αλλά υπάρχει ένας κόφτης που λέει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το δείκτη τιμών καταναλωτή. Για παράδειγμα αν το ΑΕΠ αυξηθεί 3% και ο δείκτης τιμών καταναλωτή 2% η αύξηση στις συντάξεις δεν θα είναι 1,5 συν 1 ίσον 2,5%, αλλά στην καλύτερη περίπτωση 2%, κι΄ αυτό παρότι η οικονομία έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό και έχει παράξει πλούτο.

Αν το ΑΕΠ αυξηθεί 2% και ο δείκτης τιμών καταναλωτή 3%, τότε η αύξηση των συντάξεων θα είναι 2,5%, που σημαίνει καθαρή απώλεια του πραγματικού εισοδήματος. Που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα ¨ροκανίζεται¨ η πραγματική αγοραστική δύναμη των συντάξεων και μπορεί να αυξάνονται ονομαστικά οι συντάξεις, όμως στην πραγματικότητα θα μειώνονται.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε