Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Bloomberg: Οι επενδυτές θα καλοδεχθούν την Ελλάδα στις αγορές! Το timing και η απόδοση των ομολόγων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεσμικοί επενδυτές δηλώνουν πως θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα
– Στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πότε ακριβώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές
– Συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με επενδυτές, στο Λονδίνο
 

Έτοιμοι να καλοδεχθούν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι οι επενδυτές σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, θεσμικοί επενδυτές δηλώνουν ότι θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές τον Ιούλιο, ενώ κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι θα ήταν να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να έχει τον χρόνο να… αφουγκραστεί την αγορά.

 

Οι επενδυτές αναμένουν την έκδοση ελληνικού ομολόγου

 

Ένας από τους θεσμικούς επενδυτές που θα καλοδεχθεί την έκδοση ελληνικού ομολόγου είναι και η BlueBay Asset Management, που όπως δηλώνει στο Bloomberg, θα είναι αγοραστής των ελληνικών ομολόγων.
«Ήμασταν bullish για την Ελλάδα κατά το περασμένο έτος, περίπου» είπε ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εν λόγω εταιρείας, που κατέχει ήδη κάποια μακράς διάρκειας ελληνικά ομόλογα.
«Έχουμε επίσης δημιουργήσει την άποψη ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα.
Νιώθω σχετικά σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το δεύτερος εξάμηνο αυτού του έτους (2017)» είπε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αλλαγή της ψυχολογίας σχετικά με την Ελλάδα -το επίκεντρο της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης- αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι οι χαμηλότερες, από τότε που ξέσπασε η κρίση.
Και σε αυτό, πρέπει να προστεθεί και το ότι οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ έστω κι αν μετέθεσαν για μετά τα μέσα του 2018 τις αποφάσεις, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Παρ’ όλο που η Αθήνα δεν έχει δηλώσει με βεβαιότητα ότι θα εκδώσει ομόλογα το 2017, πολλά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το ερώτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μια επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μια βελτιωμένη οικονομία και μεγαλύτερη στήριξη από τους εταίρους της Ευρωζώνης, ενδέχεται να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξετάσει την επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2014.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επενδυτές θα καλοδέχονταν μια έκδοση ελληνικού ομολόγου παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Η ελληνική συμφωνία, η προοπτική του QE και της ελάφρυνσης του χρέους, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, αλλά και μια νέα ισχυρή ευρωπαϊκή ενότητα, όλα λένε ότι πρέπει να κατέχεις ελληνικά ομόλογα» λέει ο Mark Nash της Old Mutual Global Investors στο Λονδίνομ που αγόρασε 15ετή ελληνικά ομόλογα, μετά τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές τον Μάιο.
Επενδυτές όπως ο Nash και ο Dowding υποστηρίζουν ότι οι αγορές θα ενθουσιαστούν με ένα νέο 5ετές ομόλογο, εάν οι αποδόσεις του είναι μεταξύ του 4% και 5%.

 

Το timing

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πότε ακριβώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.
Υπάρχει η άποψη πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές Ιουλίου, πριν η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Επισημαίνεται ότι η έκθεση αναμένεται να αναφέρει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητα, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Ωστόσο, άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερα, η Ελλάδα να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να έχει αρκετό χρόνο να… αφουγκραστεί την αγορά.
«Το ευρύτερο περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό. Έτσι υποθέτοντας ότι δεν θα κινηθούμε σε risk-off περιβάλλον, κάποιος θα μπορούσε λογικά να το περιμένει έως το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου» επεσήμανε ο George Zois της Mint Partners. 
Ακόμα κι αν η κυβέρνηση επρόκειτο να εκμεταλλευτεί τις αγορές νωρίτερα, «το κεφάλαιο πιθανότατα θα ήταν επικείμενο», είπε. 

 

Οι επαφές του Τσακαλώτου

 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με επενδυτές αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.
Ο ίδιος βασίστηκε στην απόφαση του Eurogroup που έδιωξε την αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τον φόβο μιας πιθανής κόντρας μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας αλλά και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η απόδοση που θα πετύχει το ελληνικό ομόλογο σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Ενώ ένα μεγάλο μέρος της ευρωζώνης πληρώνει λιγότερο από 2% για να δανειστεί πάνω από 10 χρόνια, η ελληνική απόδοση είναι περίπου 5,3%.
«Ορισμένοι επενδυτές μπορεί να εξακολουθούν να ανησυχούν για το χρέος της Ελλάδας, αλλά η ζήτηση για αποδόσεις είναι ισχυρότερη από την ανησυχία», δήλωσε ο Soeren Moerch της Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη και προσθέτει ότι εάν οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα Αργεντινής, τότε δεν θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να βρει αγοραστές.
Για την επιστροφή της στην αγορά έπειτα από τρία χρόνια, η Ελλάδα είναι πιθανό να εκδώσει ένα νέο 5ετές ομόλογο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. 
Μπορεί επίσης να καλέσει τους κατόχους πενταετών ομολόγων που λήγουν το 2019 να αντικαταστήσουν -αν θέλουν- τα ομόλογα τους με νέα. 
Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2019, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους ανέρχονται σε περίπου 19 δισ. ευρώ.

 

Η απόδοση

 

«Η έκδοση πενταετών ομολόγων, μαζί με την ανταλλαγή τίτλων που λήγουν το 2019 με κουπόνι 4,75%, θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα», δήλωσε ο Νικόλαος Πανδής της Τράπεζα Πειραιώς. 
«Μια τέτοια έκδοση, αν γινόταν στα τρέχοντα επίπεδα περίπου στο 4%, θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον και δεν θα δημιουργούσε έξτρα κόστη εξυπηρέτησης χρέους».
Δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση για το ποσό που θα ήθελε να συγκεντρώσει η Ελλάδα. 
Αλλά νέο χρήμα ενός ή δύο δισ. ευρώ και άλλο ένα ή δύο δισ. από την αντικατάσταση ομολόγων, θα θεωρούνταν επιτυχία, εκτιμούν οι αξιωματούχοι. 
Βασικό στοιχείο είναι η απόδοση που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στο νέα ομόλογα.
«Η Ελλάδα πιθανότατα θα πουλήσει ένα νέο πενταετή τίτλο με απόδοση 4%-5%», προέβλεψε ο Moerch της Danske Bank. 
«Μπορεί επίσης να το συνδυάσει αυτό με το να τα συνδέσει σε λιγότερα ομόλογα. 
Η Ελλάδα θα έχει πολύ μικρή χρηματοδοτική ανάγκη για πολλά χρόνια, οπότε υποθέτω ότι το πενταετές χρέος θα πουλήσει εύκολα σε αυτό το περιβάλλον».
Ο Dowding της BlueBay ανέφερε πως θα κοιτάξει να «προσθέσει νέα πενταετή ομόλογα περίπου στο 5% ή 10ετή ομόλογα περίπου στο 6%». 
Από την πλευρά του, ο Nash ανέφερε πως η αγορά θα μπορούσε να θεωρήσει «ελκυστικά» τα 10ετή ομόλογα περίπου στο 5% ή πενταετή περίπου στο 4,5%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2014, η Ελλάδα πλήρωσε 4,95% για πέντε χρόνια. 
Ο Τσίπρας προσπαθεί να πληρώσει λιγότερα αυτή τη φορά, για να αποδείξει πως οι αγορές εμπιστεύονται περισσότερο την Ελλάδα. 
Αν δεν υπάρχει ρίσκο, η ιδέα που έχουν οι επενδυτές για την Ελλάδα φαίνεται να έχει αλλάξει.
Όταν το 2012 θεωρούνταν υψηλές οι πιθανότητες η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς χρέους εκτοξεύτηκε στο ρεκόρ του 44,21%. 
Οι αποδόσεις αυτής της εβδομάδας υποχώρησαν στα χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2009 και μάλιστα χωρίς ένταξη στο QE ή εγγυήσεις για ελάφρυνση χρέους.
«Οι Γερμανοί ουσιαστικά δεν έχουν δώσει ακόμα ελάφρυνση χρέους, οπότε η ΕΚΤ είναι απίθανο να δηλώσει βάσει των μετρήσεών της ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι βιώσιμα, επομένως το QE μπορεί να μην υπάρξει για την Ελλάδα προς το παρόν», ανέφερε ο Nash. 
«Από εκεί και πέρα, η πρόταση του Macron, η ελάφρυνση χρέους να συνδεθεί με την ελληνική ανάπτυξη, είναι ενδιαφέρουσα και ελκυστική και για τις δύο πλευρές, επομένως αυτό δίνει πιο θετικά μηνύματα».

Πηγή: Bloomberg

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε