Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Capital controls και ο θάνατος του καταθέτη

Capital controls και ο θάνατος του καταθέτη

Αρκετά καλά νέα και ένα κακό φέρνει η συμφωνία στο Eurogroup και προπαντός η καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.

Το πρώτο καλό νέο είναι πως χαλαρώνουν τα capital controls και αυξάνεται το όριο των μηνιαίων αναλήψεων από τα ΑΤΜ και τα γκισέ των τραπεζών, μεγαλώνουν τα ποσά των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και τα κονδύλια που θα εγκρίνουν οι τράπεζες για εξαγωγές, όπως έχει ήδη γράψει το newsit.gr.

Το δεύτερο καλό νέο πως διευκολύνεται ο δανεισμός των επιχειρήσεων, ιδίως μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων και πολύ περισσότερο μειώνονται τα επιτόκια των δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων και θα μειωθούν από το Φθινόπωρο ακόμα περισσότερο, όπως λένε τραπεζίτες.

Διευκολύνονται οι εξαγωγές, λόγω της χαλάρωσης των capital controls και χάρη στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης.

Προσελκύονται επενδυτές, αφού περιορίζεται η αβεβαιότητα και ο φόβος για χρεοκοπία της χώρας, ενώ έχει εκλείψει παντελώς ο φόβος του Grexit.

Το κακό νέο απέναντι στα προαναφερόμενα και σε άλλα καλά νέα, είναι η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων. Στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου τα επιτόκια προσεγγίζουν και θα προσεγγίσουν προς το μηδέν, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις θα μειωθούν δραστικά και όπως λένε τραπεζίτες από το Φθινόπωρο πολύ δύσκολα θα βρίσκει κανείς επιτόκια πάνω από 0,40% για καταθέσεις ακόμα και πάνω από 100 και 150 χιλιάδες ευρώ.

Αν σε αυτό υπολογίσει κανείς και τη φορολογία 15%, τότε κάλλιστα μπορούμε να μιλήσουμε για τον …θάνατο (όχι του εμποράκου), αλλά του καταθέτη.

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως λένε τραπεζίτες από το τέλος του 2017 και τις αρχές του 2018 θα δούμε να μετακινούνται χρήματα και σε άλλες τοποθετήσεις, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομολογιακά δάνεια, ακόμα και στο Χρηματιστήριο θα κατευθύνονται οι πιο τολμηροί.

Πάντως, οι τραπεζίτες δεν φοβούνται μείωση των καταθέσεων από αυτό το γεγονός, αφού θα βγουν λεφτά από τα σεντούκια και κυρίως οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν τη διαθέσιμη ρευστότητα από το εξωτερικό στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον βεβαίως σταθεροποιηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε