Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η Standard & Poor's υποβάθμισε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες - Φυσιολογική εξέλιξη κατά το υπ. Οικονομικών!

Η Standard & Poor's υποβάθμισε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες - Φυσιολογική εξέλιξη κατά το υπ. Οικονομικών!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 31.03.2011 | 16:52
Πρώτη δημοσίευση: 31.03.2011 | 14:07

Στέλεχος Deutsche Bank : '' Δεν χρειάζονται stress tests για να καταλάβουμε ότι οι ελληνικές, ιρλανδικές, και πιθανώς και οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν πρόβλημα''.
 

Συνεχίζοντας το ''βιολί'' του ο οίκος S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε “B+” από “BB”.
 
Δυο μόλις ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “BB-“ από “BB+”, ο διεθνής οίκος υποβαθμίζει:
 
-την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε “B+” από “BB+” και της βουλγαρικής θυγατρικής της United Bulgarian σε “B+” από “BB”
-την αξιολόγηση των Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε “B+” από “BB”.
 
Και για τις πέντε τράπεζες διατηρεί αρνητικό Creditwatch.
 
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η υποβάθμιση αυτή γίνεται για τους εξής λόγους :

-την συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού και λειτουργικού κλίματος στην Ελλάδα,
-την περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών σε ότι αφορά τα δάνεια στην εγχώρια αγορά,
-την γενικότερη εκτίμηση για πτώση της κερδοφορίας λόγω της πίεσης στη δημιουργία εσόδων και τις αυξανόμενες επισφάλειες,
-την υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα καθώς και
-την «ευαισθησία» της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών στις εκτιμώμενες ή τις πραγματικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
 
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης ρίσκου της Deutsche Bank, Hugo Baenziger, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στο Βερολίνο τόνιζε : "Ξέρουμε και χωρίς stress tests ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόβλημα"
 
Το στέλεχος της Deutsche Bank συμπλήρωσε : ''Δεν χρειάζονται stress tests για να καταλάβουμε ότι οι ελληνικές, ιρλανδικές, και πιθανώς και οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν πρόβλημα. Η αγορά ήδη το γνωρίζει αυτό''.