Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κατακόρυφη πτώση στις τιμές ακινήτων! Τι αποκαλύπτει το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Στο Μητρώο καταγράφονται πραγματικές τιμές αγοραπωλησιών ακινήτων, που έγιναν από τις αρχές του 2017
– Μάθετε την αξία του ακινήτου σας απλά και εύκολα
– Πόσο αξίζει ένα σπίτι, μια αποθήκη, ένα οικόπεδο
– Η χρήση της εφαρμογής αυτής είναι απλή και γίνεται ανώνυμα

 

Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, στο οποίο αποτυπώνεται η πτώση που έχει επέλθει στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.
Στο Μητρώο καταγράφονται πραγματικές τιμές αγοραπωλησιών ακινήτων οι οποίες έγιναν από τις αρχές του 2017 σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των φορολογούμενων στις συναλλαγές τους.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) είναι πληροφοριακού και στατιστικού χαρακτήρα για την διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων ανά περιοχή. Όπως αναφέρεται και στο site, είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και στηρίχθηκε σε ένα δείγμα πραγματικών στοιχειών, ούτως ώστε να δοκιμασθεί η λειτουργικότητα της εφαρμογής. Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες όταν θα τεθεί επίσημα στην παραγωγική του λειτουργία.

 

 

Στο ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με το Μητρώο σημειώνεται ότι «είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κλπ) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα. Η χρήση της εφαρμογής αυτής είναι απλή και γίνεται ανώνυμα. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις. Η εφαρμογή έχει σχεδιασθεί με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών».

Χαρακτηριστικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων είναι τα στοιχεία για το επίπεδο των τιμών πώλησης τους που καταγράφονται στην εφαρμογή. Σύμφωνα με αυτά, διαμέρισμα στο Αιγάλεω 66 τμ έτους κατασκευής 1969, πωλήθηκε στις 18 Απριλίου 2017 αντί 9.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση διαμέρισμα 90 τμ στο Μοσχάτο, έτους κατασκευής 1967, πωλήθηκε στις 10 Απριλίου 2017 αντί 15.000 ευρώ. Στο Γαλάτσι κατοικία 40 τμ, έτους κατασκευής το 1950, πωλήθηκε στις 4 Μαίου 2017 αντί 2.500 ευρώ. Στο Περιστέρι διαμέρισμα 70 τμ έτους κατασκευής το 1982, πωλήθηκε στις 6 Απριλίου 2017 αντί 21.875 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε