Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κόκκινα δάνεια: Ποιοι χάνουν το σπίτι τους – Τα κριτήρια των τραπεζών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με τους δανειολήπτες να είναι σε απόγνωση οι πλειστηριασμοί φαίνεται ότι απειλούν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Έλληνες. Το να “κοκκινίσει” ωστόσο ένα δάνειο είναι θέμα και της τράπεζας και εδώ υπάρχει “κλειδί” με μια σειρά από όρους που μπορούν να σώσουν τον δανειολήπτη.

Ουσιαστικά οι τράπεζες έχουν θεσπίσει ένα “point system” με στόχο να διαχωρήσουν τους καλούς από τους κακούς δανειολήπτες. Ήδη 20.000 δανειολήπτες βρίσκονται στο… κόκκινο και θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις επιπτώσεις.
Οι τράπεζες λοιπ΄ν για να κρίνουν έναν δανειολήπτη υπολογίζουν πρώτα απ’ όλα τον σκοπό χορήγησης του δανείου. Ύστερα το νόμισμα στο οποίο είναι το δάνειο, αλλά και το επιτόκιο. Παράλληλα μπαίνουν γεωγραφικά κριτήρια, τόσο σε ό,τι αφορά στην περιοχή που βρίσκεται το κάθε ακίνητο, αλλά και στην περίπτωση του επιχειρηματικού δανείου ο τόπος της δραστηριότητας του επιχειρηματία.
Σημαντικό ρόλο παίζει το εάν υπάρχουν καταθέσεις, εάν υπάρχουν άλλα δάνεια, αλλά και η συμπεριφορά του ίδιου του δανειολήπτη, όπως για παράδειγμα εάν έχει μπει σε ρύθμιση στο παρελθόν και πως συμπεριφέρθηκε.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε