Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Μαύρες” προβλέψεις! Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς για τέταρτο μνημόνιο

“Μαύρες” προβλέψεις! Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς για τέταρτο μνημόνιο

– Δυσοίωνες προβλέψεις από την Goldman Sachs
– Απίθανη η άμεση ένταξη της Ελλάδας στο QE
– Πιθανότερο σενάριο το τέταρτο μνημόνιο
– “Η Άνοιξη του 2018 η σημαντική πράξη στο δράμα του ελληνικού χρέους” 

“Φωτιές” ανάβει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία εκτιμάει ότι οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να ληφθούν την Άνοιξη του 2018 ενώ θεωρεί πολύ πιθανή την υπογραφή ενός τέταρτου μνημονίου.

Σχετικά με το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η Goldman Sachs τονίζει ότι… λένε όλοι! Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές έδωσε το “πράσινο φως” για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο δεν ρύθμισε το θέμα του χρέους.

“Έπειτα από μήνες συζητήσεων μεταξύ των μερών σχετικά με τη φύση των μέτρων για το χρέος που θα εισαχθούν με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στα μέσα του 2018, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε μετάθεση και όχι σε λύση” αναφέρει.

Επιπλέον, η επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι το Eurogroup διατήρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους δημοσιονομικής ισορροπίας στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στo 2% στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτούς τους στόχους, θεωρώντας τους μη ρεαλιστικούς και καταπιεστικούς και αρνείται να παρέχει χρηματοδότηση για το τρέχον πρόγραμμα μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

“Η συμφωνία καθιστά την άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο δράμα του ελληνικού χρέους. Τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα ειδικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως παράλληλα με ένα τέταρτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων” τονίζει.

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί λλυση για το ελληνικό χρέος κάνει την ένταξη της Ελλάδας στον QE της ΕΚΤ… όνειρο απατηλό!

Δεδομένου ότι αναμένουμε από την ΕΚΤ να ξεκινήσει μια μακρόχρονη συρρίκνωση του QE τον Ιανουάριο του 2018 και ότι η σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εμφανιστεί μόλις στα μέσα του 2018, φαίνεται απίθανο ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σύντομα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και ίσως όχι πριν από τη μείωση των αγορών ενεργητικού καθιστώντας περιττό το ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στο QE” καταλήγει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε