Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Με “δώρα” του Eurogroup στην κυβέρνηση, έκλεισε η συμφωνία – Υποσχέσεις για το χρέος

ΦΩΤΟ TWITTER
ΦΩΤΟ TWITTER

– Συμφωνία για εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ –  Αρχές Ιουλίου η πρώτη δόση που θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ
– Στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, αλλά θα είναι “stand by”
– Ντάισελμπλουμ: “Μπαίνουμε στο τελευταίο έτος προγράμματος, προγραμματίζουμε στρατηγική εξόδου”
– Μοσκοβισί: Πρόκειται για μια σπουδαία συμφωνία
– Τσακαλώτος: Υπάρχει φως στο τούνελ
– ΕΚΤ: Πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους η απόφαση του Eurogroup
– Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο στις 11 το πρωί της Παρασκευής
– Μαξίμου: Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε

Ο πολυπόθητος “λευκός καπνός”… βγήκε από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, καθώς λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδ που “ξεκλειδώνει” τη δόση των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Εκπροσωπώντας τον ESM, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευκρίνισε πως το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους που ωριμάζει το καλοκαίρι, καθώς και σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Η πρώτη εκταμίευση δόσης θα γίνει στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή χρέους, και το υπόλοιπο ποσό για επιπλέον ανάγκες που έχει η χώρα. Θα γίνουν κι άλλες εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρ,ι με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας πως οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα τηρήθηκαν.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας, τα… δώρα που έκαναν οι δανειστές στην κυβέρνηση είναι τα εξής:

– Πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ από το 2022
– Πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για το χρέος με επέκταση της χρονικής διάρκειας των δανείων EFSF από 0 έως 15 έτη

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, το ΔΝΤ θα είναι σε καθεστώς “stand by” μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όταν και θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Μέχρι τότε, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι συμβουλευτικός. 

Μηχανισμός για το χρέος που συνδέεται με την ανάπτυξη
 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι συζητήθηκε η στρατηγική για το χρέος στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016 και διευκρινίστηκαν περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που περιλαμβάνονταν σε αυτή και το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει μετά το τέλος του προγράμματος.
Μεταξύ άλλων, η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εξετάσει την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων από 0 έως 15 έτη, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος συνεισφέρει ήδη στη μείωση των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ανάμεσα στην υπόθεση για το ρυθμό ανάπτυξης που θα γίνει στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στα τέλη του προγράμματος και τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, η αναδόμηση του χρέους του EFSF θα αναπροσαρμιστεί βάσει ενός μηχανισμού προσαρμογής στην ανάπτυξη που θα συμφωνηθεί. Ο μηχανισμός αυτός θα διευκρινιστεί πλήρως ως ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
“Με άλλα λόγια, εάν καταγραφεί περισσότερη ανάπτυξη, τότε θα μπορέσει να γίνει υψηλότερη ή ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων”, εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί εντολή στο EWG να εργαστεί περαιτέρω πάνω σε αυτόν τον μηχανισμό.
Όπως συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και ο μηχανισμός προσαρμογής στην ανάπτυξη, θα υλοποιηθούν εάν κριθεί απαραίτητο στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσής του. Στο τέλος του προγράμματος θα επιβεβαιωθεί και η προσαρμογή των μέτρων αυτών στη βάση μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας που θα πραγματοποιήσει το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2022

To Eurogroup χαιρέτισε τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, κάτι που θα επιτευχθεί, βάσει ανάλυσης της Κομισιόν, με πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά πλησίον του 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 έως το 2060.
“Η Ελλάδα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος στήριξης και θα προσπαθήσουμε να σταθεί στα πόδια της”, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Εθνική αναπτυξιακή τράπεζα

Ο Ολλανδός αξιωματούχος εστίασε στο ζήτημα της ανάπτυξης, δηλώνοντας τη στήριξη του Eurogroup στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας που θα συντονίζει την εφαρμογή αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Μοσκοβισί: Μεγάλο βήμα μπροστά

“Ηταν μια πολύ καλή συνεδρίαση. Πολλοί μήνες σκληρής δουλείας έδωσαν μια «γενική συμφωνία» και τώρα γυρίζουμε σελίδα προς όφελος του ελληνικού λαού”, σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της, έκανε κάτι πρωτοφανές με τα προαπαιτούμενα που ήταν πολύ δύσκολα, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

“Τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Είναι καθαρό, είναι αξιόπιστο, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη για να μπουν οι βάσεις και να γίνουν όλα πιθανά. Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εργαλεία για υποστήριξη των επενδύσεων. Η ανάπτυξη είναι τώρα προτεραιότητα!”. 

Λαγκάρντ: Εισηγούμε επί της αρχής έγκριση προγράμματος

“Ξεκάθαρα έγινε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και το λαό σε περισσότερη ανάπτυξη και σταθερότητα, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Για το Ταμείο σημαίνει ότι θα προτείνω στο Δ.Σ. την έγκριση επί της αρχής ενός νέου προληπτικού προγράμματος για τη χώρα.

Το ποσό θα είναι στη ζώνη των δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα ξεκινήσω τη διαδικασία σε 24 ώρες με στόχο να τελειώσουμε πριν από τις 27 Ιουλίου”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ)

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε